23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Hvilke regler gælder, når varen bestilles på nettet og hentes i butikken?

Flere virksomheder tilbyder deres kunder at bestille eller reservere varer på nettet og derefter hente og betale varerne i den erhvervsdrivendes fysiske butik. Det kan føre til tvivl om, hvorvidt købet er et fjernsalg.

Aftaletidspunktet er afgørende
Det afgørende for, hvorvidt et køb er et fjernsalg eller ej, er hvornår aftalen kan siges at være indgået. Hvis forbrugeren via en hjemmeside reserverer eller bestiller en vare til afhentning og betaling i en fysisk butik, men forbrugeren ikke er bundet af aftalen, før betalingen er sket i butikken, er der ikke tale om en fjernsalgsaftale. Dette stemmer også overens med Forbrugerklagenævnets praksis og Forbrugerombudsmandens holdning.

Hvis der sker betaling via hjemmesiden er det fortsat et fjernsalg, også selvom forbrugeren vælger at hente det købte produkt i den erhvervsdrivendes fysiske butik, da aftalen er indgået på det tidspunkt, hvor der er sket betaling. På samme måde vil der også være tale om et fjernsalg, hvis bestillingen eller reservationen er bindende for forbrugeren, også selvom betalingen finder sted i den erhvervsdrivendes fysiske butik.

Hjemmesidens udseende har betydning
I en konkret afgørelse fra Forbrugerklagenævnet fremgår det dog også, at udseende og sprogbrug på den hjemmeside, hvor bestillingen foretages kan have betydning for, hvilke rettigheder forbrugeren opnår. Da hjemmesiden i den konkrete sag brugte ord som ”varekurv” og hjemmesiden i øvrigt var opbygget som hjemmesider, der tilbyder fjernsalg, nåede Nævnet frem til, at købet – der blev gennemført i den fysiske butik – fremstod som et fjernsalg og fortrydelsesretten i den fysiske butik skulle derfor tolkes i overensstemmelse med den fortrydelsesret, der er gældende ved fjernsalg.

Det betød for den erhvervsdrivende i denne sag, at forbrugeren kunne fortryde købet af en printer til trods for, at der var taget nogle prøvetryk, da det blev lagt til grund, at printeren kunne leveres tilbage i væsentlig samme stand og mængde, da forbrugeren ikke var gjort udtrykkeligt opmærksom på, at fortrydelsesretten ville bortfalde, hvis printeren blev taget i brug.

Ny Forbrugeraftalelov på vej
Folketinget vedtog i december måned 2013 en ny forbrugeraftalelov, der træder i kraft den 13. juni 2014. Af bemærkningerne til den nye lov fremgår det, at der ikke lægges op til ændringer i definitionen af en fjernsalgsaftale, og det vil derfor også fremadrettet være afgørende om aftalen indgås via hjemmesiden eller om aftalen først indgås i forbindelse med forbrugerens betaling i den fysiske butik.

Dansk Erhverv
Børsen, Slotsholmsgade 1-3
1217 København K
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK43232010
P nummer: 1003073049

Kontaktperson

JB
Jesper Brønnum
Kommunikationskonsulent
+45 33746567 jeb@danskerhverv.dk

Send til en kollega

0.047