23948sdkhjf

Opfordring til kommunerne: Køb lokale fødevarer

Det offentlige køber fødevarer for 4,2 mia. kr. om året. En klar holdning til lokalt forankrede varer kan skabe nye jobs - især i yderområderne, opfordrer fødevareminister Mette Gjerskov.
Opfordringen til kommunerne fra fødevareministeren kommer i forbindelse med et debatmøde på Folkemødet lørdag. Her diskuterede Mette Gjerskov lokal afsætning med Madkulturens bestyrelsesformand Fie Hansen-Hoeck og Nina Kragskov fra Devika, Bornholms Kommunes madvirksomhed.

- Erfaringer viser, at kommunerne med fordel kan blive langt mere bevidste om, hvordan de bruger deres husholdningsbudget, så de kan gøre gavn på flere områder. Især yderområderne i Danmark har hårdt brug for arbejdspladser – hvis vi kan understøtte lokal jobskabelse, og samtidig servere bedre offentlige måltider, vinder vi på flere fronter samtidig, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Formålet med arrangementet er at kickstarte en debat om, hvordan offentlige madindkøb kan understøtte en lokal grøn strategi for vækst.

Attraktivt investeringsmiljø
Tilsammen serverer de kommunale og øvrige offentlige køkkener i Danmark 800.000 daglige måltider, med kommunerne som den markant største aktør. Det drejer sig bl.a. om plejehjem, hospitaler, vuggestuer og kantiner. Årligt betyder det et samlet offentligt fødevareindkøb på 4,2 mia. kr.

- Af de 4,2 mia. kr. går kun en brøkdel til lokalt producerede varer – på Bornholm begrænser det sig f.eks. kun til mel og mælk. Det bør man se, om der kan laves om på. Større afsæt af lokale varer til lokale, offentlige køkkener vil nemlig skabe et attraktivt investeringsmiljø og kan på sigt sikre tiltrængt vækst i landets yderområder, siger direktør i Madkulturen, Judith Kyst.

Lejre Kommune er et eksempel på, at det kan lade sig gøre at få offentlige indkøbere til at samarbejde med lokale. Her oplever man henvendelser fra nye virksomheder, som gerne vil slå sig ned i området, bl.a. fordi kommunen prioriterer at købe ind fra de lokale.

Store indkøbsaftaler spænder ben
Regeringens Vækstteam for Fødevarer peger i deres rapport på, at det for de små lokale virksomheder kan være meget vanskeligt at levere til det offentlige på grund af de store indkøbsaftaler og komplicerede udbudsregler.

Derfor opfordrer vækstteamet regeringen til at igangsætte en indsats, hvor offentlige institutioner i højere grad kan understøtte innovative, grønne og lokale fødevarevirksomheder gennem en aktiv indkøbspolitik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.256