23948sdkhjf

Expert taber sag om fladskærme i Højesteret

Forbrugerklagenævnet genoptager 90 sager forlængelse af ny Højesteretsdom, som fastslår, at der var en oplysningspligt i en sag om køb af fladskærms-tv før overgangen til digitalt tv-signal.
Kunder har ret til at ophæve købet af et fladskærms-tv, hvis sælger ikke har oplyst om, at der snart vil blive sendt tv-signaler i en ny standard, som det solgte tv ikke vil kunne modtage uden ekstraudstyr.

Det slog Højesteret fredag fast i en dom, som dermed nåede frem til samme resultat som Landsretten.

Sagen blev ført med Dansk Erhverv som mandatar for Expert Nordvestsjælland A/S mod Forbrugerombudsmanden som mandatar for Heinz Reichstein.

Sidstnævnte købte i januar 2008 et fladskærms-tv, som kun kunne modtage signal i MPEG 2-standarden. Sælgeren, Expert Nordvestsjælland A/S, oplyste dengang ikke om, at public service-kanalerne i 2009 og 2012 skulle overgå til at sende i MPEG 4-standard.

Heinz Reichstein måtte derfor anskaffe sig en separat tv-boks for at kunne se disse kanaler. Herefter anvendte han fjernsynet frem til april 2012, hvor han købte et nyt fjernsyn.

Forbrugerklagenævnet genoptager 90 klagesager

Højesteretsdommen får nu Forbrugerklagenævnet til at genoptage behandlingen af 90 klagesager, som har afventet Højesterets dom.

- Jeg er meget tilfreds med at have fået en så klar dom. Den vil få direkte betydning for de mange sager, som har afventet afgørelsen, siger forbrugerombudsmand Henrik Øe.

Forbrugere, som har en klagesag ved Forbrugerklagenævnet, vil i løbet af kort tid blive kontaktet af Forbrugerklagenævnet.
Tv-handlere skal kunne spå
I sin afgørelse lægger Højesteret vægt på, at Expert i januar 2008 burde have vidst, at det pågældende tv ikke uden ekstraudstyr, ville kunne vise de nye DR-kanaler med starttidspunkt i 2009 og DR1, DR2 og TV2 fra et tidspunkt i 2012.

Og fordi butikken ikke videregav disse oplysninger til Heinz Reichstein, fastslår Højesteret, at tv’et var mangelfuldt.

Højesteret finder dog også, at forbrugeren skal betale et rimeligt beløb for brugen af tv’et svarende til 10 procent af købesummen per år med fradrag på 500 kroner for den boks, forbrugeren måtte anskaffe for at kunne se tv i MPEG 4-standard. I det konkrete tilfælde betyder det, at Expert ved tilbagebetalingen af købesummen har ret til at fradrage 2.300 kr. for den nytte, som Heinz Reichstein havde haft af tv’et i perioden fra købet i januar 2008, og indtil han fik et nyt tv i april 2012.

I forbindelse med Landsrettens afgørelse sidste år erklærede Dansk Erhverv sig ”meget overraskede” over afgørelsen, som ifølge deres mening stiller krav om, at tv-handlere skal kunne spå.

Læs hele afgørelsen fra Højesteret her.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172