Danskerne græder mest over spildt kød

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Kød indtager førstepladsen i danskernes fødevareforbrug og fylder mere i Julens skraldespande end normalt.

Samtidig er kød også den fødevare, som danskerne er mest kede af at smide ud - hvorimod vi er mest ligeglade med udsmid af tilbehør, viser en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad.

Aftensmaden udgør den største madspildsudfordring - også hen mod slutningen af året, hvor årets største madspilds-højtid, Julen, står for døren. Stop Spild Af Mad’s eksperter giver nye, gode råd om at undgå madspild i Julen.

Dobbeltmoral: Vi smider mad ud, og vi glemmer at spise op fra køleskabet - men alligevel græder vi over spildt mad. Selvom de danske forbrugere er blevet bedre til at undgå madspild, er danskerne ikke kommet madspildet til livs endnu. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad, som belyser danskernes madspild fordelt på forskellige typer fødevarer.

De fleste forbrugere svarer enten, at de "smider mad ud 3-4 gange om ugen" eller "et par gange om måneden". Forbrugerne har hyppigst madspild ved aftensmaden, hvor rester af tilbehør er den type, som oftest smides ud. Dernæst kommer rester af madrettens kød (tilberedt kød), som smides ud. Frugt og rå grøntsager, rodfrugter, salat og brød smides ud omtrent lige ofte, hvilket vil sige typisk et par gange om måneden eller sjældnere. Det samme gælder pålæg og mejeriprodukter. De fødevaregrupper, som kun sjældent smides ud er æg, fisk og fersk kød.

Læs også: Smukfests overskudsmad stiller sulten for 3000 udsatte

Dén fødevaregruppe, som flest danskere er kede af at smide ud, er fersk eller frosset kød - og her taler vi altså ikke om rester af middagsmaden.

På en liste over 11 fødevarekategorier angiver 39% af de adspurgte i undersøgelsen, at de er mest kede af at smide fersk eller frosset kød/fjerkræ ud.
Dette er måske ikke så overraskende i et økonomisk perspektiv, idet kød ifølge Danmarks Statistik udgør 25% af husstandens fødevareforbrug, hvilket er en større andel end de øvrige varegrupper. Imidlertid viser resultater, at kød kun sjældent smides ud, hvilket indikerer, at fersk eller frosset kød ikke udgør den største madspildsudfordring for forbrugerne.

Forbrugerne er næstmest kede af at smide rester af madrettens kød ud (tilberedt kød). I forhold til, at netop rester af madrettens kød smides næst hyppigst ud, er det tankevækkende, at man faktisk er rigtig ked af at smide det ud. Dermed udgør rester af rettens kød en stor madspildsudfordring for forbrugerne.

Læs også: Dansker i selskab med Virgin-stifter Richard Branson og Hollywoodstjerne Will Smith

Marianne Gregersen, Forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer, analyserer:

- Undersøgelsen skaber vigtig ny viden i sagen imod madspild. Resultaterne viser, at madspild ikke bare er madspild. Der er store forskelle imellem de enkelte typer af fødevarer. Som branche kan vi dermed arbejde mere præcist imod madspild ved at tage udgangspunkt i de konkrete udfordringer, som forbrugerne har.

Det er et vigtigt bidrag i forhold til at kunne iværksætte konkrete tiltag for at begrænse madspildet.

Initiativtageren til undersøgelsen og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, bringer konstuktive råd:

- Denne nye undersøgelse peger på, at danskerne fortsat har brug for konkret viden til at undgå madspild. Nemme tips kan for eks. være at snuppe et billede af sit køleskabsindhold med sin smartphone, inden man tager ud og handle. Madspildet ved aftensmaden kan undgås, hvis man bevist planlægger at lave mad til flere dage - derved bliver resterne fra i går til en ny ret i dag. Det er desuden en god idé altid at stille de ældste fødevarer forrest i køleskabet for at være sikker på at få dem brugt op. Og især her op til juletiden, hvor danskerne plejer at smide mere kød ud end normalt, bør man være ekstra opmærksom ved for eks. ikke stille al mad frem på julefrokostbordet på een gang. Generelt bør man gøre plads til Julen i sit køleskab, køkkenskabe og fryser, så man har plads til al overskudsmaden.

Detailhandelsomsætningen med fødevarer ligger på ca. 20% højere i december end i gennemsnittet af alle andre måneder - det betyder at der ryger mad i skraldespanden for 1,53 milliarder kr. i december.
Mere om: julemad |madspild


Hold dig opdateret med RetailNews

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kunderne er mest loyale i Rema 1000

Ny Netto på Amager

1

Ny leverandør skyld i tomme frysere i Coop-butikker

Detailhandles svar på McDrive: Bilka med nyt køb-og-hent-koncept

I første omgang præsenteres konceptet i varehusene i Tilst og Hundige.

2

Rema 1000 nummer 302 ligger i Bjerringbro

Kæder ser intet behov for en ombudsmand

Forslag om handelsombudsmand møder modstand

Nyhedsbrev

Dansk Supermarked sælger storcenter

Andesalg satte rekord

Gråsten Fjerkræ tror, at Dyrenes Beskyttelse har en finger med i spillet

Coop afleverer 20.000 underskrifter til regeringen

Det nye Bilka-design har fundet en erhvervsforhandler

Trods røde tal: Nemlig udvider igen

”Føtex-pigen” sælger brugte trusser på nettet

På nettet kan man købe brugte trusser fra anonyme piger i arbejdstøj fra flere detailgiganter. Dansk Supermarked finder sammenblandingen besynderlig.

1

Lidl klar med moderniseret butik i Glostrup

Bøde til Meny-butik for muselort ved bland selv-slik

1

Coop-formand kritiseres skarpt for dobbeltrolle

Lasse Bolander sidder i en rolle, hvor han kontrollerer sig selv, og det er i strid med god selskabsledelse, fastslår professor.

Pris på mandler tager et smut ned uden nøddeafgift

- Vi er meget begejstret. Det har vi ønsket i mange år, siger informationsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen.

SuperBrugsen vil åbne mange flere butikker

Netto åbner ny butik i Dragør

Læger skælder ud: Forkert at fjerne afgift på alkoholsodavand

Olivenoliens konge tror på bedring efter prisfald

Boligpriserne falder, før købmanden lukker

Det er almen viden, at boligpriserne falder, når den lokale købmand lukker. Men ny undersøgelse tyder på, at det faktisk forholder sig omvendt. Og det giver mulighed for handling.

Coop og Fleggaard enige: Lavere afgifter stopper ikke grænsehandel

Købmænd: Nye afgifter får nogle til at droppe grænsetur

Borgerne overtager købmand i Hylke

Nestlé siger endegyldigt farvel til buræg

Turister koster omsætning for denne Brugsen

Bagland vil af med Coops bestyrelsesformand

Burger King åbner i Frederikssund

Spar-butikker udvides i Tønder Kommune

Måløv-købmand har ambitioner

1

Erhvervsminister gør kontantbetaling delvist valgfrit

Falster-brugs leder efter ny uddeler

Valgkamp: Minister tog på butiksbesøg

Danskerne vægter tryghed højt, når de skal tanke

Irma indleder partnerskab med Mødrehjælpen

Dårligt sommervejr fik Carlsberg-salget til at falde

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Crowdlending bringer portugisisk vin til Kolding

POS-producent forudser Black Friday rekord

Erfaren it-profil skal udvikle Danmarks mobilbetaling

Hjemmesider øger salget med klima-ikon!

Thanksgiving torsdag den 23. november 2017

Den eneste sande grønne kilowatt-time er den, der aldrig bliver brugt

Tilbud fra Ondisplay

Leverandør til den taiwanesiske sundhedssektor søger produkter til udvidelse af sortiment

Hvem forhandler LED Linear

Digitale services gør intelligent maksimalafbryder endnu smartere

LEGO, robotter og teknologi samler kreative unge i verdensomspændende turnering

Kommunikér med dine gæster

Få leveret den forventede vare – hver gang

Triatlet får vigtigt sponsorat af Dansk Halbyggeri

Små virksomheder går uden om banken

Modstrøm inspirerer ridecenter til store energibesparelser

Digital reception med wayfinding

One-stop-shop for Internet-Of-Things

Vi er med til at slå Møbelkæden ihjel

Der kommer også en hverdag!

Dansk løsning skaber energieffektivitet i Mexico

Skab vækst i din virksomhed!

Klimaet har brug for mere end vindmøller og vegetarer

Hvordan læses en standard?

KURSUS - Risikostyring og forsikring af byggeri - 25. april 2018

Send til en kollega

0.22