Danskerne græder mest over spildt kød

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Kød indtager førstepladsen i danskernes fødevareforbrug og fylder mere i Julens skraldespande end normalt.

Samtidig er kød også den fødevare, som danskerne er mest kede af at smide ud - hvorimod vi er mest ligeglade med udsmid af tilbehør, viser en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad.

Aftensmaden udgør den største madspildsudfordring - også hen mod slutningen af året, hvor årets største madspilds-højtid, Julen, står for døren. Stop Spild Af Mad’s eksperter giver nye, gode råd om at undgå madspild i Julen.

Dobbeltmoral: Vi smider mad ud, og vi glemmer at spise op fra køleskabet - men alligevel græder vi over spildt mad. Selvom de danske forbrugere er blevet bedre til at undgå madspild, er danskerne ikke kommet madspildet til livs endnu. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad, som belyser danskernes madspild fordelt på forskellige typer fødevarer.

De fleste forbrugere svarer enten, at de "smider mad ud 3-4 gange om ugen" eller "et par gange om måneden". Forbrugerne har hyppigst madspild ved aftensmaden, hvor rester af tilbehør er den type, som oftest smides ud. Dernæst kommer rester af madrettens kød (tilberedt kød), som smides ud. Frugt og rå grøntsager, rodfrugter, salat og brød smides ud omtrent lige ofte, hvilket vil sige typisk et par gange om måneden eller sjældnere. Det samme gælder pålæg og mejeriprodukter. De fødevaregrupper, som kun sjældent smides ud er æg, fisk og fersk kød.

Læs også: Prinsesse Marie tager danskerne med i kamp mod madspild

Dén fødevaregruppe, som flest danskere er kede af at smide ud, er fersk eller frosset kød - og her taler vi altså ikke om rester af middagsmaden.

På en liste over 11 fødevarekategorier angiver 39% af de adspurgte i undersøgelsen, at de er mest kede af at smide fersk eller frosset kød/fjerkræ ud.
Dette er måske ikke så overraskende i et økonomisk perspektiv, idet kød ifølge Danmarks Statistik udgør 25% af husstandens fødevareforbrug, hvilket er en større andel end de øvrige varegrupper. Imidlertid viser resultater, at kød kun sjældent smides ud, hvilket indikerer, at fersk eller frosset kød ikke udgør den største madspildsudfordring for forbrugerne.

Forbrugerne er næstmest kede af at smide rester af madrettens kød ud (tilberedt kød). I forhold til, at netop rester af madrettens kød smides næst hyppigst ud, er det tankevækkende, at man faktisk er rigtig ked af at smide det ud. Dermed udgør rester af rettens kød en stor madspildsudfordring for forbrugerne.

Læs også: Smukfests overskudsmad stiller sulten for 3000 udsatte

Marianne Gregersen, Forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer, analyserer:

- Undersøgelsen skaber vigtig ny viden i sagen imod madspild. Resultaterne viser, at madspild ikke bare er madspild. Der er store forskelle imellem de enkelte typer af fødevarer. Som branche kan vi dermed arbejde mere præcist imod madspild ved at tage udgangspunkt i de konkrete udfordringer, som forbrugerne har.

Det er et vigtigt bidrag i forhold til at kunne iværksætte konkrete tiltag for at begrænse madspildet.

Initiativtageren til undersøgelsen og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, bringer konstuktive råd:

- Denne nye undersøgelse peger på, at danskerne fortsat har brug for konkret viden til at undgå madspild. Nemme tips kan for eks. være at snuppe et billede af sit køleskabsindhold med sin smartphone, inden man tager ud og handle. Madspildet ved aftensmaden kan undgås, hvis man bevist planlægger at lave mad til flere dage - derved bliver resterne fra i går til en ny ret i dag. Det er desuden en god idé altid at stille de ældste fødevarer forrest i køleskabet for at være sikker på at få dem brugt op. Og især her op til juletiden, hvor danskerne plejer at smide mere kød ud end normalt, bør man være ekstra opmærksom ved for eks. ikke stille al mad frem på julefrokostbordet på een gang. Generelt bør man gøre plads til Julen i sit køleskab, køkkenskabe og fryser, så man har plads til al overskudsmaden.

Detailhandelsomsætningen med fødevarer ligger på ca. 20% højere i december end i gennemsnittet af alle andre måneder - det betyder at der ryger mad i skraldespanden for 1,53 milliarder kr. i december.
Mere om: julemad |madspild


Hold dig opdateret med RetailNews

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Butikstyv udleverede god vens CPR-nummer

Alibaba er handelsvindue til millioner af kinesere

Aftale med Alibaba skal give dansk slagterigigant adgang til voksende kinesisk marked. Læs her om netgiganten.

Forurenede æg er sporet til flere lande

Tiltale: Mand svindlede med kyllinger for 27 millioner

Troels Lund lemper regler for unges småjob

Unge skal kunne tage småjob hos en bager og McDonald's, mener beskæftigelsesminister, som vil lempe reglerne.

Danish Crown-produkter skal sælges på kinesiske Alibaba

Karolines Køkken fylder 55 år og udgiver kogebog med største hits

Grønbjerg får igen en butik

L'easy bliver sat til salg

Milliardær Niels Thorborg sætter sin mere end 30 år gamle virksomhed til salg.

Svin bliver til gris: Nye navne på kød skal imødekomme de unge forbrugere

Matas udskifter topchef efter 17 år - afløser hentet i Coop

Efter 17 år vil bestyrelsen i Matas have en ny mand i toppen. Terje List afløses af koncerndirektør fra Coop.

Kamp mod Netto koster dyrt for designvirksomhed

Designvirksomheden Anne Black beskylder Netto for at have kopieret keramikprodukter. Det har indtil videre kostet 500.000 kroner.

Nu kommer der mindre sodavandsflasker

Fødevareminister kræver redegørelse om forurenede æg

Gråvejr og sjaskregn har kostet købmanden Johan 30.000 kr. om dagen

Det dårlige sommervejr har gjort ondt på de små købmænd i sommerhusområderne.

FDB Møbler åbner i Roskilde

Bedre sikkerhed og færre kontanter holder røvere væk fra tankstationer

Vejen åben for Netto i Polen

EU-Kommissionen kender polsk særskat på udenlandske supermarkeder ulovlig.

To store fødevare-spillere i nyt samarbejde

Aldi satser stort i Europa

Aldi skyder milliarder i moderniseringer i Europa og satser på direkte levering af dagligvarer i USA.

Dansk Supermarked i storoffensiv

Netto-kæden skal vokse med 100 butikker. Samtidig blæser Føtex til priskrig.

Forbrugerombudsmanden politianmelder pibebutikker

Fødevarestyrelsen finder yderligere 6,9 ton forurenede æg

Ny Landedirektør for Netto Sverige

Det er en særdeles erfaren retail-profil, der fremover bliver landedirektør for Netto Sverige.

Maskerede tyve havde god tid til indbrud

Kun hver tredje får job efter virksomhedspraktik

Pænt Carlsberg-overskud trods skuffende salg i Østeuropa

Netto åbner butik i Faxe Ladeplads

Erfaren købmand til Bevtoft

Rygelov skabte kulturrevolution for 10 år siden

Helsingør-Aldi får stor bøde for dårlig hygiejne

Salget af sprøjtegifte til private haver styrtdykker

Ny Lego-boss har sans for dippedutter

OVERBLIK: Æg med kakerlakgift når danske caféer og kantiner

Forurenede æg kan være spist i danske kantiner og caféer

Tyv slog ud efter kunde under røveri

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Fra analog til digital skiltning hos Sabro Kro

PALOMAT® styrker salgsteamet

”Standarder er en game changer, når der skal udveksles informationer i forsyningskæden”

Erfaren og kompetent rådgivning

Kvalitet er nøgleordet i Profilpartners´ løsninger

Software på abonnement hitter i stigende grad på nettet

Den intelligente bolig er indenfor rækkevidde

‘Vi forventer at det bliver et mini Silicon Valley’

Det frie Energimarked 2017

GTS-institutterne har en fod i hver lejr

Byd velkommen til den nye LK IHC® controller

Husk datoen den 27, august 2017

Ekstra gevinst ved direkte salg af virksomhedens erhvervskøretøjer

Hvordan er elprisen egentlig sammensat?

Investering i den førerløse truck (AGV) WEASEL blev afskrevet på få måneder

Investering i den førerløse truck (AGV) WEASEL blev afskrevet på få måneder

Konference: Det frie Energimarked 2017

Konference: Det frie Energimarked 2017

Konference: Det frie Energimarked 2017

Sådan går du i gang med automation

Efterårets messer er allerede i gang – er du?

Næste Netværksmøde handler om Flimmer

Nye og velkendte kræfter vender tilbage til Dansk Halbyggeri

Fra værktøjsproducent til digital virksomhed

Fødevarer og ZBC hører sammen!

Send til en kollega

0.311