23948sdkhjf

Brugt tøj forvandles til nye designprodukter

Under projektnavnet Really er Montana Møbler med til at udvikle bæredygtige materialer til design- og møbelindustrien ud fra kasserede tekstiler.
Really vil udvikle en række attraktive og internationale produkter i samarbejde med designindustrien. Montana, De Forenede Dampvaskerier og modeaktøren Bestseller Jack & Jones er partnere.

Vil skabe nye arbejdspladser
Projektet startede op i august måned sidste år og løber frem til juni 2015. Ambitionen er at sende brugte tekstiler fra en modeaktør eller vaskeri tilbage til designproduktionen, hvor de granuleres, produktudvikles og til sidst sælges igen som nye materialer til design- og møbelproduktion. En ide, som spås stort potentiale. I løbet af fem år venter parterne at have skabt 10 nye arbejdspladser og generere en omsætning på cirka 20 millioner kroner.

Projektets budget lyder på 3.585.536 kroner. Hertil støtter Grøn Omstillingsfond med 1.911.536 kroner.

- Med tilsagnet fra Grøn Omstillingsfornd får Really både blåstempling og støtte til den nødvendige produkt- og forretningsudvikling, hvilket giver vores store ambitioner om både at være bæredygtige og businessorienterede luft under vingerne, Wickie Meier Engström, partner og founder af Really.

Den primære målgruppe er virksomheder med et stærkt fokus på CSR, der repræsenterer hele værdikæden. Dvs. virksomheder, som enten producerer tekstiler eller designprodukter, og som ønsker at udvikle en service, der genanvender affaldsfraktioner. På længere sigt er det planen også at udvikle materialet til byggebranchen.

Baggrund
Mode-, tekstil-, og vaskeribranchen genererer meget overskudsmateriale og affald i produktions-, service-, og konsumentprocesserne. For eksempel køber danskerne hvert år ca. 71.500 tons nye tekstiler, hvoraf en stor del indsamles for at blive brændt eller ”downcyclet” til klude og vejfyld. Kun 10-15 % sælges via genbrugsbutikker og genanvendes direkte.
Der er imidlertid en voksende opmærksomhed på CSR og bæredygtighed i modebranchen. Bestseller Jack & Jones, der er partner i projektet, har bl.a. indledt samarbejde med I:Collect om en returservice for deres kunder. Jack & Jones ønsker i projektet at udvikle og synliggøre deres returservice. Ligeledes ønsker Jack & Jones og Montana at udvikle nye bæredygtige produkter til de bevidste forbrugere.

Really’s projekt vil derfor demonstrere, hvordan man kan udvikle fremtidens formpressede, bæredygtige designprodukter til markedet for designprodukter og møbler. Kasserede tekstiler kan på denne måde bringes over i en ny produktkategori, hvor materialernes egenskaber bevares og opnår en længere livstid uden at blive downcyclet. Under projektet udvikles materialet mod at blive 100 % biologisk nedbrydeligt.

I projektets første fase markedstestes og lanceres Really’s bæredygtige tekstilmåtte i genanvendt bomuld og produktet ”Materiale +”, der er et tekstilgranulat, hvor kasseret thermoplast bruges som bindemiddel i stedet for de giftige limarter, der oftest bruges i dag. Målet er at få positioneret materialerne på markedet for designprodukter og møbler – både nationalt og internationalt.

I projektets anden fase udvikles anden generation af Materiale+, hvor thermoplast erstattes af ligning eller sojaprotein. Dermed bliver materialet helt biologisk nedbrydeligt og 100 % bæredygtigt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078