23948sdkhjf

FDIH: Nets-salg kan skade e-handlen

"Nets"-salg kan udløse højere gebyrer ved netbetalinger til skade for e-handlen.
En stærkt stigende del af Dankortbetalinger sker via internettet, og her er der ingen lovregulering af Nets’ gebyrer som i den fysiske handel. Gebyret for netbetalingerne er i forvejen høje, så en ny ejers krav om større afkast kan forventes at udløse højere gebyrer til skade for e-handlen, vurderer FDIH.

Debatten om salg af Nets til en ny ejerkreds har sat fokus på, om prisen for Dankortbetalinger vil stige, når den nye ejer vil sikre sig indtægter, der forrenter købesummen. Det er blevet fremhævet, at da gebyrer ved Dankortbetalinger er reguleret ved lov, så vil et salg ikke berøre Dankortet.
Det er FDIH, Foreningen for Dansk Internethandel, ikke enig i.

- Vi skal ud af den vildfarelse, at lovreguleringen beskytter mod højere priser på Dankortbetalinger. Det gælder kun gebyrerne over for fysiske butikker, men den beskyttelse dækker ikke netbutikker og Dankortbetalinger via internettet. Gebyrerne på nettet har gjort Dankortbetalinger op mod 10 gange dyrere end Dankortbetalinger i fysiske butikker, forklarer Annette Falberg, adm. direktør i FDIH, og hun fortsætter:

- FDIHs klage fra 2010 over gebyrerne fikKonkurrencestyrelsen til at underkende Nets’ gebyrer i 2012, fordi Nets har et monopol med Dankortet. Fra midten af 2013 blev Nets pålagt at sænke Dankortgebyrer med 30 pct. frem til udgangen af 2014, så nu er netbetalinger ”kun” 7 gange dyrere end de fysiske betalinger. Nets har dog stævnet styrelsen, så de accepterer altså ikke at være begrænset i sine priser, selv om Dankortet er et monopol, og vi forventer, at en kommende ejer vil have det samme synspunkt, siger Annette Falberg.

Øgede omkostninger for e-handlen
Dankortbetalinger via internettet er fordoblet siden 2008. De stiger fortsat hurtigt, og i 2013 udgjorde de over 12 pct. af den samlede Dankortomsætning i 2013.

- Det er betalingerne på nettet, der vokser hurtigst i opgørelsen over de sidste 5 års udvikling i Dankortbetalingerne. E-handlen vokser, så netbutikkerne modtager stadig flere Dankortbetalinger, og de alt for høje gebyrer til Nets belaster omkostninger og dermed butikkernes konkurrenceevne.

Væksten i netbetalinger fortsætter fremover, for op mod halvdelen af detailhandlen forventes at foregå på nettet i 2020. Så i takt med at mere handel flytter over på internettet, bliver der flere netbetalinger, som er uden for de reguleringer, der direkte beskytter de fysiske butikker og deres kunder.

- For FDIH er det underordnet, hvem der ejer Nets. Det vigtigste er, at Nets ikke udnytter sit monopol til at opkræve ublu gebyrer for Dankortbetalinger på nettet. Så Konkurrencestyrelsens påbud om rimelige gebyrer betyder, at der skal holdes skarpt øje med Nets, da vi ikke har en lovgivning, der regulerer netbetalinger med Dankort, og da Nets p.t. ikke accepterer styrelsens afgørelser, fastslår Annette Falberg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157