Nye e-handelsregler er makværk
Nye e-handelsregler skulle gøre det lettere for e-handlen men gør reelt det modsatte. Reglerne risikerer at beskytte de brodne kar. Makværk mener Dansk Erhverv og opfordrer til afklaring af reglerne.
Man må kun prøve som i butik
Ved e-handel har forbrugerne 14 dages fortrydelsesret. Det er helt rimeligt, at forbrugerne har mulighed for at prøve varen. I dag siger reglerne, at varen skal leveres tilbage i samme stand og mængde, hvilket i praksis betyder, at den ikke må være taget i brug.
- De nye regler siger, at forbrugerne kun må have prøvet eller håndteret varen som de måtte i en butik, hvis de vil have alle deres penge tilbage. Det er en klar definition vi er glade for, siger forbrugerpolitisk chef i Dansk Erhverv Lone Rasmussen.
Brugte og ødelagte varer kan fremover returneres
Med de nye regler mister forbrugerne ikke længere fortrydelsesretten selvom de har brugt eller ødelagt varen. Netbutikken kan til gengæld fratrække et beløb for værdiforringelsen, så forbrugerne ikke får hele købesummen retur. Reglerne siger dog intet om, hvordan værdiforringelsen skal beregnes.
- For de fleste netbutikker er værdien af en brugt eller ødelagt returvare nul kroner, for de sælger ikke brugte varer. Et par hvide bukser med rødvinspletter er f.eks. svære at få solgt igen. Hvis netbutikkerne skal give forbrugerne penge tilbage for varer, de ikke kan sælge, vil de få et økonomisk tab, siger Lone Rasmussen og fortsætter:
- Det giver i forvejen ingen mening, at forbrugerne skal have lov til at returnere brugte varer, men det giver slet ikke ingen mening, hvis netbutikkerne skal betale prisen for det, siger Lone Rasmussen.
Uklarhed vil give flere klager i Forbrugerklagenævnet
De danske regler siger intet om, hvordan virksomhederne skal beregne værdiforringelsen, hvis den returnerede vare er brugt eller ødelagt. Det fremgår kun, at der skal tages udgangspunkt i ”den generelle handelsværdi” uden, at dette begreb uddybes nærmere.
Den manglende præcisering af beregningsprincipperne kan resultere i et hav af sager ved Forbrugerklagenævnet, hvor butikkerne risikerer at få underkendt deres værdifastsættelse ved Forbrugerklagenævnet med tårnhøje sagsomkostninger til følge.
- Det svarer lidt til at indføre nye fartgrænser uden at oplyse borgerne om, hvad grænserne helt konkret er. Så kan politiet bare gå ud og give de bilister høje bøder, som de mener kører for stærkt. Det er fuldstændig urimeligt, siger Lone Rasmussen.
De brodne kar beskyttes
Dansk Erhverv har gennem mere end et år gjort opmærksom på problemet overfor både hos politikere og embedsmænd i Danmark og EU, men indtil nu har alle sat kikkerten for det blinde øje.
- Uklarheden gavner kun de brodne kar blandt virksomhederne og forbrugerne. Den skader e-handlen og vil give højere priser, siger Lone Rasmussen.
Positivt at Forbrugerombudsmanden nu går ind i sagen
Forbrugerombudsmanden har nu valgt at gå ind i sagen og har indkaldt til en drøftelse af, hvordan værdiforringelsen skal beregnes.
- Vi er glade for, at Forbrugerombudsmanden nu går ind i sagen. Vi håber, at der blandt deltagerne vil være opbakning til, at det skal være de forbrugere, der returnerer brugte og ødelagte varer, der selv kommer til at hæfte for det, slutter Lone Rasmussen.