Regeringen varsler pant på tyske dåser
Regeringen har rødt flertal for pant på tyske dåser, der vil betyde prisstigninger for danskere.
Efter årelangt tilløb er en aftale om at indføre pant på nogle tyske dåseøl og - vand nu tættere på end nogensinde før.
I hvert fald kunne en glad miljøminister Kirsten Brosbøl (S) onsdag eftermiddag melde ud, at regeringen, SF og Enhedslisten er blevet enige om at stemme for den pantaftale, hun har forhandlet med den tyske delstat Slesvig-Holsten.
- Det betyder, at man ikke kan købe dåser i Tyskland uden at betale pant, og at man samtidig vil kunne aflevere dåserne tæt på, hvor man bor, sagde hun på Miljøministeriets dørtrin og fortsatte:
- Det her er en gevinst for danskerne, for miljøet og for arbejdspladser i Danmark.
Trods den glade udmelding er det imidlertid uklart, hvad det konkrete indhold af aftalen er, for Miljøministeriet har ikke villet fremlægge detaljerne i aftalen.
Det er dog givet, at aftalen kun gælder den tyske delstat Slesvig-Holsten og derfor ikke gælder de danske handlende, der tager færgen til eksempelvis Rostock for at fylde bilen med drikkevarer.
Klart står det også, at aftalen betyder, at det fremover bliver 19 øre dyrere at købe en dåseøl i Slesvig-Holsten. Man kan nemlig ikke få hele beløbet tilbage, når man afleverer dåserne i Danmark, forklarer skatteminister Benny Engelbrecht (S).
- Der er en momsforskel, fordi vi i Danmark ikke kan opkræve moms i Tyskland. Det præcise beløb er 19 øre, siger han.
I Venstre, der har stemt mod aftalen, er partiets chefforhandler og tidligere miljøminister Hans Christian Schmidt pikeret over den måde Kirsten Brosbøl udlægger aftalen som en succes.
- Vi er ikke imod pant på dåser, men det her med at nogle danskere skal til at betale en højere pris end andre, fordi den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern har sagt nej, mens Slesvig-Holstein siger ja, det dur bare ikke, siger han.
- Det ved ministeren også godt. Det er ren valgflæsk, siger han.
Derfor vil den tidligere minister også gøre alt, hvad der er muligt for, at aftalen ikke bliver til noget.
- Jeg tror ikke, at regeringen når at få stemt aftalen igennem inden valget, og hvis magten tipper, så er det klart, at vi vil stoppe det her, hvis vi kan, siger Hans Christian Schmidt, der dog samtidig erkender, at det for ham er uklart, om det vil være juridisk muligt at annullere aftalen.
Venstres skepsis over aftalen med Slesvig-Holsten deles ikke i brancheorganisationen Dansk Erhverv, hvor markedschef Lotte Engbæk Larsen længe har ønsket sig en dansk-tysk pantaftale.
- Den manglende pant har givet en særlig fordel specielt til de cirka 60 grænsehandelsbutikker, siger hun.
Markedschefen henviser desuden til, at der opkræves pant i alle andre tyske butikker – også butikker beliggende tæt ved tyskernes øvrige otte landegrænser.
- Og derfor er det meget positivt, at der nu også kommer pant på de tyske dåser, der er købt i grænselandet op til Danmark, siger hun.
Uanset om regeringen lykkes med at realisere pantaftalen eller ej, vil den nødvendige udbygning af det danske retursystem ifølge regeringens eget estimat tidligst være på plads i 2018.
/ritzau/