23948sdkhjf

Coop-kunder skal huske, de løber en risiko

Supermarkedskæden Coop vil have medlemmer til at investere i små producenter med crowdfunding. Risikoen er ligeså høj som ved aktier, siger forbrugerøkonom.
En særlig ost fra et lokalt mejeri eller en smagfuld æblemost af danske æbler.

Fremover kan forbrugere, der går efter fødevarer fra mindre danske producenter, sikre udvalget på en ny måde.

Coop, som står bag flere supermarkedskæder, lægger med en ny ordning op til, at organisationens 1,7 millioner medlemmer kan være med til at støtte fødevareproducenter via crowdfunding.

Medlemmerne vil kunne vælge at udlåne penge - fra 1000 kroner og op - til fødevareproducenter. Her vil man få en nærmere fastsat rente. Eller de kan støtte eksempelvis små iværksættere - med 100 kroner og opefter - mod at få fordele i form af for eksempel vareprøver eller besøg hos producenten.

Forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen ser projektet som en del af en tendens, hvor forbrugerne ønsker at investere med hjertet.

Samtidig er det en konsekvens af, at bankerne tilbyder meget lave renter.

- Det her er et meget godt eksempel på, at når du har en meget lav rente på at sætte penge ind i banken på en indlånskonto, så vil der være nogen, der begynder at se på, om der er nogle alternativer, siger hun til Ritzau.

Hun mener dog, at forbrugerne skal være opmærksomme på, at de løber en risiko, for der er ingen sikkerhed for at få pengene retur.

- Risikoen er lige så høj som ved aktier. Det lyder bare meget mere tilforladeligt, siger hun.

Blandt de første projekter, der kan ydes lån eller støtte til, er Gum by Hviid, der producerer naturligt tyggegummi på Bornholm, Fejø Frugt, som gerne vil dyrke flere økologiske æbler og Smagspaletten, der bager brød uden gluten i Hadsund.

I Forbrugerrådet Tænk anbefaler seniorøkonom Troels Holmberg forbrugerne, at de kun investerer små beløb i den nye ordning.

- Vi synes, det er et spændende initiativ, der giver nye muligheder for forbrugerne.

- Hvis man synes, man støtter en god sag, og hvis man er parat til at tabe pengene, så ser vi ikke noget i vejen for, at man investerer nogle småbeløb, siger han til Ritzau.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14