23948sdkhjf

Ny test bekræfter kvalitetsfejl i olivenolier

Forbrugerne vildledes ved ulovlig markedsføring, fastslår Fødevarestyrelsen.
Skal du bruge olivenolie af den bedste kvalitet, skal du købe ekstra jomfru olivenolie.

Men selv om du vælger de dyre flasker på hylden, kan du ikke være sikker på at få den bedste kvalitet med hjem.

Fødevarestyrelsens rejsehold har netop testet et udvalg af olivenolier, der sælges som ekstra jomfru olivenolie. Ud af 21 testede olier dumper de ti.

- Vi er meget overraskede, fordi det er så mange olier, der ikke overholder kravene, siger jurist i Fødevarestyrelsens rejsehold, Anette Løvenkjær-Pearson, til DR's forbrugerprogram Kontant .

Hun understreger, at der ikke er sundhedsmæssige farer forbundet med at indtage de dumpede olier, men forbrugerne bliver snydt.

- Det er smagen, den er gal med. Det er simpelthen ikke den kvalitet, der står på flasken, og det er jo vildledning og ulovlig markedsføring, så forbrugerne får ikke det, de har betalt for.

Anden test på et halvt år
Det er ikke første gang, Fødevarestyrelsen konstaterer, at der er problemer med det, der skulle være den fineste olivenolie.

I marts måned rullede en stor olivenolieskandale herhjemme, hvor Fødevarestyrelsens rejsehold testede 35 ekstra jomfru olivenolier.

- Vi sendte dem til nogle EU-godkendte laboratorier, som undersøgte dem, og det var faktisk kun omkring en fjerdedel, der var gode nok. Resten overholdt ikke kvalitetskravene, siger Anette Løvenkjær-Pearson.
Nu understreger nye testresultater altså, at det fortsat kniber med den lovede kvalitet.

Mange penge i forfalskninger
Importen af olivenolie til Danmark beløb sig i 2016 til 166 mio. kr., og salg af olivenolie er en stor industri, men også et område med gode muligheder for svindel.

- Olivenolie er et højværdiprodukt, som jeg ved, der bliver svindlet med på verdensplan, og det er et af de produkter, der fokuseres allermest på, når vi taler om udvikling af nye metoder til at afsløre svindel. Det er et produkt, hvor du potentielt kan tjene rigtig mange penge på at forfalske det, siger fødevareekspert Kristian Holst Laursen fra Københavns Universitet til Kontant.

Han peger på to former for svindel, når det kommer til olivenolie.

- Det handler dels om den geografiske oprindelse; er det produceret i Spanien, Italien, Grækenland eller et helt andet sted? Og så handler det om renheden af produktet. Er det ren olivenolie af en høj kvalitet, eller er der for eksempel tilsat olie fra raps eller solsikke?

Ifølge Kristian Holst Laursen kan svindlen ske mange steder i produktionskæden fra olivenene høstes, til flasken står i supermarkedet.

Skal være fejlfri
For at en olivenolie kan kaldes ”ekstra jomfru”, må den ikke have en eneste fejl – hverken kemisk, på smagen eller duften. Men under presningen kan meget gå galt og give olien defekter. For eksempel må olivenene ikke røre jorden, der er særlige krav til temperaturen, når saften presses, og så må der maksimalt gå 24 timer, fra olivenene bliver plukket, til olien er på flasken.

Lykkes det, kan producenten til gengæld tjene flere penge på sit produkt. Men de fleste danske forbrugere har svært ved at smage forskel, og det gør det muligt at tage sig godt betalt for en ringere kvalitet.

Urtekram: Vi har en uafsluttet sag
Et af de mærker, der er dumpet i begge Fødevarestyrelsens tests det seneste halve år, er Urtekrams økologiske ekstra jomfruolivenolie.

Den dumper både fødevarestyrelsens kemiske test og en smagstest, hvor otte uddannede smagsdommere har vurderet oliens kvalitet.

Direktør i Urtekram, Lars Børresen, er imidlertid ikke tilfreds med Fødevarestyrelsens test.

- Vi er ikke enige med Fødevarestyrelsen i, at det grundlag der testes på, er det rigtige, siger Lars Børresen.

Han mener, at Fødevarestyrelsen bør teste på mindst en liter olivenolie og ikke den halve liter, der er testet.

- Vi har en uafsluttet sag, siger han.

Fødevarestyrelsen fastholder, at der er tale om formalia, og at det ikke ændrer på resultatet.

Ændrer etiketten
Urtekram undlader også at skrive, hvor olivenene kommer fra. Blot står der på etiketten, at produktet er fra Middelhavet.

- Vi ændrer nu vores etiket, så der står, at olivenene kommer fra Tunesien, siger Lars Børresen og forklarer, at Urtekram fremadrettet vil føre mere kontrol med oprindelsen.

- Vi har klart et ønske om at lave en stærkere kontrol med de leverandører og det set-up, vi har. Vi vil gerne tættere på kilden, og i stedet for et blandingsprodukt fra middelhavslandene vil vi gerne tilbage til ét sted, ét land én leverandør, én mark, siger Lars Børresen.

Men også andre producenter har et forklaringsproblem. DR's forbrugerprogram Kontant følger sporet til Italien og en af verdens største producenter af olivenolie.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079