23948sdkhjf

Danskernes bøn før festen: Giv os en skuespiller til bords - ikke en butiksansat

Skuespillere topper listen over dem, vi helst vi have til bords til en fest. Butiksansatte og murere er i bund.
Danskerne har en bøn til alle dem, der laver bordplaner til fester: Giv os en skuespiller til bords. Eller en politiker. Men fri for en murer eller en advokat.

Det er resultatet af en undersøgelse, som Wilke har lavet for Avisen.dk.

1.058 repræsentativt udvalgte danskere er blevet bedt om at forholde sig til, hvilke personer fra 11 udvalgte faggrupper, de helst vil have til bords til en fest. Skuespillere vinder med 24,6 procent. På anden- og tredjepladsen kommer politikere og biologer. I bunden er butiksansatte, murere og advokater.

Ditte Arnth er skuespiller. Hun har selv optrådt på det store lærred, hvor hun har spillet over for stjerner som Pilou Asbæk, Thomas Bo Larsen og Casper Christensen. Som skuespiller kan hun godt forstå danskernes valg af hendes profession som deres foretrukne sidemand til en fest.

- Jeg har spillet sammen med Casper Christensen i filmen Player, der blev optaget i Sydfrankrig. Der får jeg typisk spørgsmål, om han er lige så sjov i virkeligheden. Det er typisk den slags ting, folk gerne vil høre. Filmen fik en hård medfart i biografen, men vi havde det sjovt, da vi lavede den. Det var total legestue for voksne. Det var simpelthen så sjovt at være en måned væk og bo på hotel og filme på en båd. Vi var i lækker sol i varmen, og der var restauranter ved stranden ved Rivieraen, siger hun.

Hun minder dog om, at livet som skuespiller ikke kun er en dans på roser.

- Noget er misundelsesværdigt, og andet er virkelig ikke misundelsesværdigt, siger hun.

Iværksætteren og millionæren Martin Thorborg satte tidligere på året gang i debatten om, hvilken faggruppe det er sjovest at få til bords til en fest, da han blev interviewet om den danske elite i Berlingske. Her sagde han, at han hellere vil sidde til bords med en minister, en erhvervsdirektør, en forsker eller en opdagelsesrejsende frem for hr. og fru Danmark.

Folketingspolitikeren Mattias Tesfaye er også murer, som altså hører til i bunden over danskernes foretrukne bordherrer. Han forstår ikke, at murere er i bunden og politikere i toppen.

- Jeg tror bare, at flok er nogle snobber. Og så tror jeg, at de har misforstået, hvad der er interessant i tilværelsen. Jeg har lige været til murerjulefrokost, og jeg skal til julefrokost med politikere senere, og der er ingen tvivl om, hvilken en af dem jeg har glædet mig mest til, siger han til Avisen.dk.

Undersøgelsens overraskelse er biologerne på tredjepladsen. De naturglade mennesker giver for eksempel solidt baghjul til direktører, der først er at finde som nummer syv. Det er tv-biologen Morten D.D. Hansen ikke overrasket over.

- Vi taler ikke så meget om os selv. Vi taler mere om resten af verden. Vores verden er stor. Vi vil hellere tale om verden og om de hvaler eller de flagermus, som vi lige har været ude og undersøge, siger Morten D.D. Hansen til Avisen.dk.

FAKTA

Wilke har stillet 1.058 repræsentativt udvalgte danskere følgende spørgsmål:

"Hvem ville være mest spændende at sidde ved siden af under middagen til en fest eller sammenkomst?"

Svarene fordeler sig således i procent:

Skuespiller 24,6 procent.
Politiker 16,4.
Biolog 9,7.
Læge 6,7.
Skolelærer 5,9.
Landmand 4,8.
Direktør 4,6.
Sosu-assistent 4,3.
Advokat 3,6.
Murer 3,3.
Butiksansat 3,1.
Andet: 13,1.

Undersøgelsen er lavet for Avisen.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094