23948sdkhjf

Hvor stor er risikoen for farlige stoffer i Kina-køb?

- For bare 18 måneder siden havde vi aldrig set Wish på listen over danskernes foretrukne netbutikker, men lige nu ligger den i top fem, siger FDIH.
Hundredtusindvis af pakker strømmer ind over grænsen med alt fra sjove sokker til billige makeup-produkter. Men hvor bekymret skal man være, når Forbrugerrådet Tænk og interesseforeninger advarer mod hjemmesider som Wish, Strawberrynet eller AliExpress?

Det er svært at sige, vurderer Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi. Der er nemlig ingen, som kan nå at kontrollere kvaliteten af de mange varer, kineserne sender os.

Men mangler på nogle ret basale punkter bekymrer i så høj grad, at Forbrugerrådet Tænk maner til forsigtighed.

- Først og fremmest har vi i EU ret klare regler omkring information på produkter som plejeprodukter, kosmetik og fødevarer, så forbrugerne har mulighed for at se, hvad der er i deres produkter, forklarer hun.

Vi er vant til at kunne læse indholdsfortegnelsen for alt fra madvarer til pleje- og kosmetikprodukter, så vi kan undgå stoffer, vi enten er allergiske overfor, eller som vi har fravalgt af andre årsager.

Men når vi køber produkter fra Kina, er vi ikke garanteret en indholdsfortegnelse.

- Derfor anbefaler vi, at man tænker sig godt om, når man handler direkte med Kina og eksempelvis lader plejeprodukter og produkter beregnet til kontakt med fødevarer stå, forklarer Stine Müller.

Hos Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) har kommunikationschef Henrik Theil et øje på den europæiske oversigt Rapid Alert System, der udsender en ugentligt rapport over nonfood-produkter, som er blevet taget ud af handlen i medlemslandene på grund af farlige stoffer eller forbudt kemi.

- I 2016 stod Kina for 53 procent af de varer, som blev fjernet, og året før var den kinesiske andel over 60 procent. Her taler vi om alt fra læderjakker, der er blevet behandlet med et svampedræbende middel, der kan give eksem, og børnedukker, der har talrige ftalater i plasten, fortæller han.

Statistikken over anmeldte og fjernede produkter er kun den andel, som er blevet solgt via detailhandlen, men Stine Müller formoder, at billedet kan være nogenlunde det samme, når kinesiske hjemmesider sælger direkte til forbrugerne.

Samtidig skal man huske, at der ikke gælder de samme regler i Kina som i Europa. EU har en relativ omfattende regulering af kemiske stoffer - blandt andet for kosmetik og plejeprodukter. Det betyder, at mange stoffer og forureninger af råvarer enten ikke må findes i et produkt eller kun må optræde i begrænset mængde.

- De samme regler gælder ikke for varer handlet uden for EU, forklarer Stine Müller.

- Derfor bekymres vi både hos FDIH og i Brancheforeningen for Kosmetik og Hygiejne. For bare 18 måneder siden havde vi aldrig set Wish på listen over danskernes foretrukne netbutikker, men lige nu ligger den i top fem, siger Henrik Theil.

Fakta: Det råder Forbrugerrådet Tænk til

- Tænk dig om, før du handler kinesiske produkter direkte via online butikker uden for EU.

- Undlad produkter, som kommer i hyppig og tæt kontakt med hud eller slimhinder.

- Undlad produkter, som bliver på huden længe (makeup og cremer).

- Undlad produkter, som kommer i kontakt med fødevarer, som skal varmes op eller fryses ned.

- Undlad produkter til børn.

Kilde: Stine Müller.

/ritzau fokus/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125