23948sdkhjf

Crowdfunding stagnerer, men udlån stiger

Den nye finansieringsform på nettet er inde i en omstillingsfase. Danskerne investerer ikke længere bare i en god ide. Der skal mere til
Der blev i 2017 rejst lidt færre penge til lån og investeringer via crowdfunding end i fjor.

En ny opgørelse fra Vækstfonden og Dansk Crowdfundingforening, viser, at der i fjor blev rejst 110 mio. kr. via crowdfunding mod 125 mio. kr. i fjor.

Den underliggende tendens viser dog snarere en stabilisering af markedet – og den mest udbredte crowdfunding-form - lånecrowdfunding – viser faktisk en stigning fra 70 til 75 mio. kr.

Crowdfunding er intet nyt fænomen. I flere hundrede år er folk gået sammen om at finansiere projekter. Finansieringsformen vinder frem i dag, fordi tilgængelige tjenester på nettet lader brugere samarbejde om og dele information online. Det har reduceret transaktionsomkostningerne, så det nu kan betale sig at lave små donationer eller investeringer.

I dag foregår crowdfunding igennem online platforme udviklet til formålet.

De største tjenester indenfor udlåns-crowdfunding er Flexfunding, Lendino, Coop Crowdfunding og Better Rates.
Det er især handels- og servicevirksomheder, der låner penge via crowdfunding. Hovedparten af lånene er under en halv mio. kr. Generelt er renterne lidt under 10 pct. med en gennemsnitlig løbetid på tre år.

Den næststørste crowdfunding-form er såkaldt ”Reward-crowdfunding”, hvor investorerne finansierer udvikling af produkter og ydelser, som de modtager, hvis det lykkes de firmaer, der er investeret i, at producere produktete eller ydelsen..

Her blev der i 2017 rejst knap 35 mio. kr. mod 52 mio. kr. i fjor.

De største aktører i dette område er Kickstarter.dk og Indiego.

Erfaringer fra udlandet viser, at rewardcrowdfunding er inde i en omstillingsfase.

Dem, der udbyder projekter, skal være mere professionelle – I dag putter folk ikke bare penge i en god ide.

Indenfor reward-crowdfunding blev der i 2016 bl.a. rejst 40 mio. kr. til to søskende bag den sammenfoldelige elcykel Mate-Bike, men siden er der opstået omkring markedsføring og kørehastigheden, der overskrider danske normer. . Det kan have skræmt nogle investorer fra at skyde penge i reward-crowdfunding.

Andre investorer er blevet overraskende over det ”cut”, som platforme som Kickstarter og Indiego tager for at hjælpe med at rejse kapital.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079