23948sdkhjf

Kamp mod madspild kan give tomme hylder

Femogfyrre tons mad hver dag året rundt.

Så mange fødevarer vil blive reddet fra at ende i affaldscontaineren uden for supermarkedet, hvis danske butikker indfører mere automatiske indkøbssystemer, viser et ph.d.-forskningsprojekt, som er blevet til i samarbejde mellem Aalborg Universitet og Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet.

Det skriver Politiken fredag.

Projektet afprøvede indkøbsmodeller i norske Coop-butikker, hvor madspild faldt betragteligt, fortæller ph.d. Kasper Kiil fra Institut for Materialer og Produktion ved Aalborg Universitet.

- Mængden af madspild faldt 10 procent hos detailhandlen alene, når butikkerne fik it-hjælp til at købe ferskvarer ind. Det sker ved, at man begynder at bruge de samme systemer til at købe varer som kød, mælk og grøntsager, som når man køber tørvarer, siger Kasper Kiil til Politiken om indkøbssystemerne, som ligner noget, flere danske supermarkedskæder ifølge Dansk Erhverv allerede er ved at prøve kræfter med.

En sideeffekt vil være, at butikkerne oftere vil være nødt til at sige, at der desværre er udsolgt, til deres kunder, viser Kasper Kiils undersøgelser.

- Hvis en købmand eller et supermarked sælger 10 styk af en vare hver dag, men indimellem sælger 15, så er spørgsmålet, om man skal indkøbe 15 for altid at være sikker på, at der er en vare til alle. Der vil systemet foreslå, at man køber færre. Det vil give mindre spild, men også påvirke forbrugerne, siger Kasper Kiil til Politiken.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079