23948sdkhjf

Dyrefoder fra supermarkedet står distancen

Ernæringen fejler ikke noget, når du køber mad til dit kæledyr i supermarkedet, men vil du have ensartet foder og kvalitet, skal du til dyrlægen.
Tørfoder, vådfoder, snacks og godbidder. Det behøver ikke at være en bekostelig affære at købe mad til sit kæledyr.

De produkter, man finder på hylderne i supermarkedet, dækker nemlig i vid udstrækning de samme næringsstoffer, som dyrlægen ofte tilbyder i en dyrere udgave.

Det fastslår Charlotte Reinhard Bjørnvad, som er professor i intern medicin hos familiedyr på Københavns Universitet.

- Det foder, man finder i supermarkedet, er produceret efter europæisk lovgivning, og det betyder, at foderet er baseret på alle de studier, som findes på området, så man har mest mulig evidens for, det virker.

- Så hvis man fodrer sin hund eller kat med fuldfoder fra supermarkedet, så vil det per definition indeholde de proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler, dyret har brug for, siger Charlotte Reinhard Bjørnvad.

Forbrugerrådet Tænk har løbende lavet stikprøver af forskellige produkter fra supermarkederne for at se, om de levede op til de gældende ernæringskrav. Særligt med hundefoder bestod alle produkter testen, mens et enkelt produkt til katte ikke levede helt op til kravene.

- Når man køber foder hos dyrlægen, så køber man nogle produkter fra firmaer, som har arbejdet indgående med fodring, og som bruger den viden til hele tiden at optimere på deres produkter. Men supermarkederne er typisk hurtige til at kopiere produkterne, fortæller Charlotte Reinhard Bjørnvad.

Til gengæld kan det betale sig at gå efter dyrlægens kvalitetsfoder, hvis man gerne vil sikre en mere ensartet kost til eksempelvis sin hund eller kat. Indholdet af dåserne og poserne i supermarkedet er typisk sammensat af ingredienser, som skifter fra uge til uge.

- Hvis du køber et supermarkedsprodukt, vil det i højere grad være baseret på standardopskrifter, som hedder, at der for eksempel skal være 30 procent protein i foderet. Den protein kan så komme fra forskellige dyr, afhængigt af hvad dagsprisen er på eksempelvis kylling eller gris, forklarer Charlotte Reinhard Bjørnvad.

Rikke Christensen-Lee, som er direktør i Dyreværnet, mener af samme grund, det er til gavn for kæledyrets almene helbred, hvis man bruger de ekstra skillinger på at købe foder fra dyrlægens hylder.

- Producenterne sørger for, at foderet indeholder den procentdel af protein, stivelse og fedt, som det skal i forhold til lovgivningen, men produktet er sjældent lavet specifikt til det kæledyr, man har. Det har man bedre mulighed for at finde hos dyrlægen, siger Rikke Christensen-Lee.

Fakta: Køb det rette dyrefoder til dit kæledyr

- Sørg for, at foderet er aldersrettet og passer til dit kæledyrs alderstrin.

- Hvalpe og killinger har eksempelvis behov for foder, der understøtter de særlige næringsbehov, de har i vækstperioden.

- Rådfør dig med din dyrlæge, hvis du er i tvivl om, hvilken type foder dit kæledyr bør have.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Rikke Christensen-Lee.

/ritzau fokus/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078