23948sdkhjf

En kop dansk kaffe? Nordeuropas første kaffefarm på vej i Skanderborg

Kaffeproducenten Peter Larsen Kaffe vil etablere den første kaffefarm som udviklingscenter.

Du er måske vant til at nyde din morgenkaffe med bønner fra Columbia, Kenya eller Etiopien, men i en overskuelig fremtid vil det måske også blive muligt at nyde kaffe dyrket i Danmark.

Kaffeproducenten Peter Larsen Kaffe i Viborg vil etablere Nordeuropas første kaffefarm i Skanderborg.

- Vi håber, at vi om tre til fem år 5 år kan lave en lille produktion af dansk kaffe, siger Lars Aaen Thøgersen, udviklings- og kommunikationschef hos Peter Larsen Kaffe til DR P4 Østjylland.

Lars Aaen Thøgersen ser projektet som et muligt værn mod fremtidens klimaforandringer.

- Kaffe er en ressource, som er truet. Om 30 år vil cirka 50 procent af verdens kaffedyrkende arealer være forsvundet. Det giver nogle muligheder andre steder, siger han.

Et af de steder kan være Danmark, hvor fremtidens klima kan blive mere egnet til dyrkning af det sorte guld.

- Det er ikke sådan, at vi tror, at vi skal til at lave kaffe af samme kvalitet som i Etiopien eksempelvis. Og vi skal ikke være selvforsynende. Realistisk har vi om nogle år mellem 50 og 200 kaffetræer, siger Lars Aaen Thøgersen til DR P4 Østjylland.

En egentlig dansk kaffeproduktion er nemlig ikke hovedformålet med kaffefarmen i Skanderborg. Det handler om at udvikle nye produkter af kaffeplanten.

- Kaffe er en uudnyttet ressource. Til traditionel kaffeproduktion bruger man kun tre til fem procent af ernæringsværdien i kaffeplanten. Vi vil bruge farmen til at undersøge nye muligheder med kaffe, siger Lars Aaen Thøgersen.

Det midtjyske kaffefirma har allerede eksperimenteret med kaffeøl, kaffetonic, en kaffedaddelbar og kefir. Produkterne bliver vist frem i denne uge på Smukfest i Skanderborg. Der er også plantejord af kaffegrums på vej i samarbejde med Thyfirmaet Champost.

- Vi ser på kaffen med helt nye øjne. Kaffeverdenen fokuserer på bønnerne, men kan vi bruge bær, plante, blade og kaffegrumsen er der et stort potentiale, siger Lars Aaen Thøgersen.

Lige nu indeholder kaffefarmen i Skovlunden i Skanderborg kun små spirer i plantekasser. Til næste år vil der blive lavet nye skud af frø, der stammer fra et par private kaffeentusiaster i Stilling ved Skanderborg, som har fået frø fra Guatemala til at blomstre i Danmark og give frø.

Udviklingen af kaffefarmen er et samarbejde mellem Peter Larsen Kaffe, Videncenter for fødevareudvikling, Tagtomat og musikfestivalen Smukfest.

- Smukfest har skabt et univers af medarbejdere og frivillige. En del af vores projekt bliver drevet af frivillige havenørder, økologer og andre engagerede, som tilser farmen og sikrer, at alt kører optimalt, siger Lars Aaen Thøgersen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078