23948sdkhjf

Nye muligheder for butikker i hovedstadsområdet

Rasmus Jarlov sender nye regler for detailhandel i hovedstadsområdet i høring. Ikke alle kommuner får opfyldt deres ønsker.

I forlængelse af aftalen om Danmark i bedre balance fik kommunerne i 2017 mulighed for at udlægge nye såkaldte aflastningsområder med plads til store butikker.

Aflastningsområder skal aflaste bymidten ved at give plads til butikker, som ikke uden videre kan placeres i bymidten, eksempelvis store udvalgsvarebutikker med elektronik og møbler.

Ingen dagligvarebutikker i aflastningsområder

I hovedstadsområdet kræver dette en ændring af landsplandirektivet for detailhandel, der fastlægger den samlede detailhandelsstruktur i hovedstadsområdet, herunder hvor der kan udlægges nye aflastningsområder, fortæller Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Forslaget til det nye landsplandirektiv lægger op til, at der udpeges fire nye aflastningsområder i henholdsvis Hillerød, Lyngby, Ballerup og Ishøj.

Det eksisterende aflastningsområde i Helsingør foreslås udvidet, og de eksisterende aflastningsområder i Høje-Taastrup og Gentofte fastholdes uændret, så der samlet vil være syv aflastningsområder i hovedstadsområdets 34 kommuner.

Aflastningsområderne skal forbeholdes store udvalgsvarebutikker, og der kan således ikke etableres dagligvarebutikker i områderne.

Ny bymidte i Kokkedal

Derudover foreslås udpegning af en ny bymidte i Kokkedal, der giver mulighed for at planlægge for bymidtefunktioner, herunder udvalgsvare- og dagligvarebutikker.

- Med ændringen af planloven 2017 blev der indført nye detailhandelsmuligheder. Det blev bl.a. muligt for kommunerne at etablere nye aflastningsområder, hvor der er et tilstrækkeligt kundegrundlag, forklarer erhvervsminister Rasmus Jarlov.

- I hovedstadsområdet fastlægges detailhandelsstrukturen dog fortsat i et landsplandirektiv, og for også at give hovedstadskommunerne mulighed for nye aflastningsområder følger vi nu op med et forslag til et nyt landsplandirektiv, med bl.a. nye aflastningsområder i Hillerød, Lyngby, Ballerup og Ishøj, udvidelse af aflastningsområdet i Helsingør og en ny bymidte i Kokkedal. Det er min forventning, at disse nye muligheder vil gavne detailhandlen i hovedstadsområdet, fortsætter han. 

Forslaget er udarbejdet på baggrund af ansøgninger fra hovedstadskommunerne.

Der er lagt vægt på at opnå en hensigtsmæssig balance mellem hensynet til at skabe en effektiv butiksstruktur med større regionale udbudspunkter og hensynet til at bevare den eksisterende butiksforsyning i bymidterne.

Det er derfor ikke alle hovedstadskommunerne, som har fået opfyldt deres ønske om et aflastningsområde.

Fristen for at sende bemærkninger til forslaget er 17. oktober 2018 og det er forventningen, at landsplandirektivet for detailhandel i hovedstadsområdet udstedes endeligt i efteråret 2018.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08