23948sdkhjf

Designvirksomhed i knibe: Egenkapitalen væk efter søsterselskabs konkurs

For Holstebro-baserede By Lassen blev 2019 lidt af et rædselsår. Skønt bruttofortjenesten er vokset pænt, har en konkurs i søstervirksomheden Brdr. Jørgensen Components resulteret i en blodrød bundlinje og slået bunden ud af designvirksomhedens pengekasse.

Læs også: Østeuropæere fængsles i to uger for formodet butikstyveri

– Det har været lidt af et oprydningsår, og det har været en meget omfattende proces, der hen ad efteråret kom til at tage en del fokus fra driften af By Lassen, fortæller adm. direktør Henrik Nielsen til Wood Supply.

Således endte regnskabsåret for By Lassen med et bruttoresultat på 21,4 mio. kr. sammenlignet med 16,1 mio. året forinden, mens resultatet før skat faldt fra et plus på 6,8 mio. til et minus på 10,3 mio. kr. Ved årets udgang lød egenkapitalen på et minus på 4,3 mio. kr., men ifølge Henrik Nielsen er der ikke umiddelbart grund til bekymring for virksomhedens fortsatte drift.

– Vi har siden reetableret egenkapitalen gennem konvertering af gæld til moderselskabet, således den nu er i plus, fortæller han.

Hos moderselskabet Buurskov og Lassen Maskinfabrik ser det imidlertid heller ikke for godt ud. Her kom man ud af 2019 med et bruttotab på 32,8 mio., et resultat på – 42,2 mio. samt en egenkapital, der siden 2018 er faldet fra 5 gode til næsten 37 skæve mio. kr.

Læs også: Holstebro: To Matas-butikker bliver slået sammen

– Det er selvfølgelig problematisk, men vi har heldigvis et rigtig godt samarbejde med vores bankforbindelse, og de har stor tillid til den treårsplan, vi har udarbejdet, så jeg er ikke bekymret for virksomhedens overlevelse, lyder det fra Henrik Nielsen, der satte sig i direktørstolen for et år siden.

Fra københavnsk handel til jysk produktion
Lukningen af Brdr. Jørgensen betød ikke alene, at By Lassen har måttet vinke farvel til 5,3 mio. kr., virksomheden havde lånt til søsterselskabet. Det har også medført, at By Lassen er gået fra en ren salgsvirksomhed til nu at have egen produktion i Holstebro.

– Brdr. Jørgensen stod for produktionen af vores Kubus-lysestager samt for en del af vores Frame-møbelserie, og den del har vi taget inhouse, mens resten af vores produkter stadig fremstilles hos primært danske underleverandører, fortæller Henrik Nielsen.

Og det er ikke den eneste større forandring, 2019 bød på for den 12 år gamle designvirksomhed. Også det showroom og kontor, By Lassen havde på Søtorvet i København er blevet lukket, og alle funktioner er nu samlet i Holstebro.

Læs også: Ilva åbner bolighus i Holstebro

– Dels kunne vi se, at det var et dyrt setup, vi havde derovre, men det er også en væsentlig årsag, at det er nemmere at drive virksomhed fra én end fra to adresser, forklarer Henrik Nielsen, der dog understreger, at treårsplanen indeholder en genetablering i det københavnske.

– Men om det bliver i form af et showroom, et salgskontor, en flagshipstore eller et samarbejde med en partner, har vi ikke lagt os fast på endnu.

Egentlig et godt år
Trods de røde tal i regnskabet var 2019 ifølge Henrik Nielsen et helt fornuftigt år for By Lassen.

– Renser man tallene for engangsomkostninger, kommer vi faktisk ud med et overskud på 2,5 mio. kr.; det var mindre, end vi havde forventet, hvilket skyldes det manglende fokus på By Lassen i andet halvår, men under omstændighederne kan vi godt være tilfredse med det, lyder vurderingen.

Læs også: Varehuschef: Butikstyverier er eskaleret de senere år

Og også starten på 2020 har været god.

– Det første kvartal af året har været rigtig godt. Vi vandt en German Design Award for Den Trætte Mand i efteråret 2019, og det har været med til at sparke til salget på de tysktalende markeder, hvor vi har oplevet en relativt stor vækst, fortæller By Lasen- direktøren.

Under coronaen har designvirksomheden som de fleste andre været ramt af nedlukkede butikker, men til gengæld har det online-møbelsalg udviklet sig positivt, mens der har været tilbagegang i andre varegrupper. Det er imidlertid ikke noget, der kan knægte troen på sorte tal i år.

– Den effektiviseringsplan, vi arbejdede hårdt på i 2019, kommer selvfølgelig til at få effekt af i 2020 og yderligere i 2021; det er klart, at det koster at omorganisere, så vi vil stadig kunne mærke følgerne af 2+19, men vi forventer at komme ud med sorte tal og en stærk forretning, slår Henrik Nielsen fast.

By Lassen ApS
mio. kr. 2019 2018
Bruttofortjeneste 21,4 16,1
Driftsresultat - 3,3 6,6
Resultat før skat - 10,3 6,8
Årets resultat - 9,3 5,3
Balancesum 35,9 25,7
Egenkapital - 4,3 10,3
Gns. antal ansatte 47 14
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2019.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.141