23948sdkhjf

Nu er kødbakker i supermarkedet lavet på dansk genbrugsplast

Vestjysk emballagefabrik laver plastikkødbakker af genbrugsplast fra København.

Næste gang, du tager en pakke kød i køledisken, kan det meget vel være en bakke, der er lavet af plastikaffald fra københavnske husstande.

Emballagefabrikken Faerch i Holstebro sender i disse dage kødbakker lavet af dansk genbrugsplast rundt til butikker i hele landet. Det skriver DR P4 Midt & Vest.

Bakkerne er lavet af 90 procent genbrugsplast, hvor over 50 procent kommer fra fødevarebakker og -bøtter, som er indsamlet hos københavnske borgere.

Det er første gang, at kødbakker i køledisken indeholder dansk plastisk. Tidligere måtte fabrikken importere plastikken fra blandt andet Holland.

- Det er et lille stykke danmarkshistorie, siger Jesper Emil Jensen, der er europæisk direktør hos emballagefabrikken Faerch i Holstebro til DR P4 Midt & Vest.

I mange år har plastikbakker til fødevarer været fremstillet af jomfruelig plast, som er importeret fra Mellemøsten.

Ny plast er meget energitungt at fremstille, da der skal udvindes olie til produktionen.

Samtidig koster det på miljøregnskabet, at råvaren skal transporteres 6.000 kilometer til Danmark.

Ved at genbruge dansk plast er der store gevinster for miljøet, fortæller Jesper Emil Jensen.

- Man reducerer energiforbruget væsentligt, når 90 procent af en bakke består af noget, som allerede har været ude og været emballage. Det giver en CO2-reduktion på cirka 70 procent på den samme bakke.

Det københavnske plastaffald skal dog en tur til Holland, inden det ender som nye kødbakker.

I Holland ligger Europas eneste anlæg til genanvendelse af fødevarebakker. Her bliver plastikken rengjort og omsmeltet, inden det kan omdannes til nye bakker på fabrikken i Holstebro.

- Det kan virke intuitivt forkert, men det erstatter en meget længere transport. Når man kigger på energiforbruget i emballagen, er det måske to til tre procent, der relaterer til transporten. Resten er til produktion af selve råvaren. Så transporten betyder ikke meget i det store billede, siger Jesper Emil Jensen.

Faerch i Holstebro og Københavns Kommune har dannet 'Partnerskab for Cirkulære Fødevarebakker', som også involverer Danish Crown, Rema 1000 og Coop.

Derfor er det i første omgang hos de to supermarkedskæder, at kødbakker får et mærkat, der fortæller forbrugeren, at emballagen er lavet af mindst 90 procent genanvendt plast.

Men projektet har et kæmpe potentiale, siger ansvarlighedsdirektør i Coop Signe Frese.
- I Coops butikker bruger vi cirka 50 millioner bakker om året. I hele dagligvarehandlen er det cirka 150 millioner bakker, siger hun til DR P4 Midt & Vest.

Hvis andre typer af fødevareemballage skal fremstilles af dansk genbrugsplads, skal flere kommuner være med.

Det tror europæisk direktør hos Faerch Jesper Emil Jensen, at forbrugerne er klar til.

- Det er ret simpelt. Den bakke, man smider ud, bliver til en ny bakke igen. Den ender ikke i naturen og havene.

Han peger også på, at når en enkelt bakke giver en reduktion på omkring 70 procent af energiforbruget og CO2, er det et ret stort tal, hvis det er muligt at skalere op til den samlede produktion af fødevareemballage.

- Næste skridt er, at man får det forenklet hos forbrugeren, så det er nemt at forstå og sortere. Jeg tror, at det er den vigtigste parameter at få styr på, siger Jesper Emil Jensen.

Ifølge krav fra EU skal danskerne inden 2025 genanvende 50 procent af vores plastikaffald.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082