23948sdkhjf

Danmarkshistoriens største udsalg udeblev

Det kunne have endt i et historisk brandudsalg i dansk detailhandel med store tab til følge. Så galt gik det ikke.

Da butikker over hele landet i foråret måtte holde lukket på grund af coronapandemien, var varelagrene i både modevirksomheder, sko- og tøjbutikker fyldt med nye forårskollektioner.

Derfor frygtede modebranchen og detailhandlen en situation, hvor enorme mængder sko og tøj skulle dumpes i pris og sælges hurtigst muligt, så snart butikkerne åbnede igen.

- Dengang lignede det en nedlukning på ubestemt tid. Det kunne have endt rigtig galt. Heldigvis blev der åbnet forholdsvis hurtigt op, og europæerne og danskerne turde fortsat bruge penge, siger Nikolai Klausen, direktør i brancheorganisationen Wear under Dansk Erhverv, til RetailNews.

I bagklogskabens lys

Tilbage i april forudså han, at vi – når coronakrisen blødte op – ville blive vidne til Danmarkshistoriens største udsalg. Det kom aldrig.

- Nu kan vi se i bagklogskabens lys, at vi slog for stor alarm. Men det vidste vi jo ikke på det tidspunkt. Og selvom det ikke blev så slemt, som vi havde frygtet, er tøj- og skobutikkerne stadig ramt, siger Nikolai Klausen.

Landets tøj- og skobutikker mistede i marts næsten en tredjedel af deres omsætning. Måneden efter var 80 pct. af skobutikkernes salg udraderet. I en sådan situation risikerer man at brænde inde med store mængder varer.

- Men butikkerne har generelt været gode til at omstille sig. De har annulleret ordrer ude i produktionslandene, skåret ned på varelageret og skruet op for deres digitale indsats, for eksempel på Instagram og med webshops. Det har opvejet lidt af tabet, vurderer Nikolai Klausen.

Hårdest ramt er de tøj- og skobutikker, som ligger i typiske turistgader – for eksempel Strøget i København og Aarhus – og i storcentre. De mangler både dansk forbrug og turisternes pengepung.

I år ligger landets tøjbutikker ifølge Nikolai Klausen i indeks 77. Skobutikkerne er på indeks 64.

- Vi er altså ikke helt oppe i gear endnu. Der er stadig et betydeligt efterslæb, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.146