23948sdkhjf

DSK: Liberaliseringen rammer de små

TEMA: LUKKELOVEN – Når lukkeloven liberaliseres fra 1. oktober i år, vil det ramme de mindre købmænd hårdt, forudser DSK.
Lukkeloven liberaliseres med virkning fra 1. oktober 2012, hvorefter detailhandlerne har mulighed for at holde åbent døgnet rundt alle årets dage med undtagelse af helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag samt efter kl. 15 på nytårsaftensdag.

Food Supply har spurgt direktør i De Samvirkende Købmænd, John Wagner, hvilke konsekvenser det får for foreningens butikker.

- For flere hundrede mindre butikker, der hidtil har kunnet holde åbent, medens større konkurrenter har haft lukket om søndagen, vil liberaliseringen medføre en mindre søndagsomsætning og dermed lavere indtjening. For et par hundrede større butikker, der nu kan holde åbent, vil det medføre en lidt højere omsætning, men en stor del af den nye søndagsomsætning kommer fra lørdags- og specielt mandagsomsætningen, og omkostningerne ved at holde åbent om søndagen vil for manges vedkommende overstige indtjeningen.

Vil liberaliseringen af lukkeloven have negative konsekvenser for de mindre butikker blandt kæderne i Dansk Supermarked?

- Ja, og det samme gælder for mange Dagli’ Brugser, kiosker, bagere med flere.

Ifølge John Wagner vil de større butikker allerede fra oktober udvide åbningstiderne, så det også er muligt at handle om søndagen. Til gengæld vil muligheden for at holde døgnåbent – som butikkerne også har i dag – ikke blive mere attraktiv af liberaliseringen.

- Nej, det vil kun undtagelsesvis ske - og mest i brokvartererne i København, vurderer John Wagner.

Forventer du, at afskaffelsen af lukkeloven vil medføre større omsætning eller vil den snarere sprede folks indkøb mere ud over døgnet?

- Lukkelovs-liberaliseringen vil denne gang, som tilfældet også tidligere har været, alene medføre en anden tidsmæssig og konceptmæssig fordeling af omsætningen. Jeg har ikke hørt om eksempler på sult som følge af den gamle lukkelov, konstaterer John Wagner.

TEMA: LUKKELOVEN
Coop: Konkurrencen bliver skærpet
Dansk Supermarked forudser øget omsætning
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094