23948sdkhjf

Per Bank holdt sig ude af giftig debat – indtil nu

Mens udvalgsvarebutikker over hele landet i månedsvis var tvangslukket, kunne kunderne i bl.a. Føtex og Bilka fylde vognene med elektronik, tøj og bøger.

Det affødte skarp kritik fra både erhvervsdrivende og brancheorganisationer, som kaldte det unfair og konkurrenceforvridende, at de store supermarkeder fortsat måtte sælge nonfood-varer.

Koncernchef i Salling Group, Per Bank, siger nu i et interview med Finans, at han under hele forløbet har forsøgt at holde sig ude af denne debat og ikke kommenteret den. Indtil nu.

- Vi har hele vejen igennem coronakrisen fulgt de regler og restriktioner, som kommer fra myndigheder og regering. Også i denne sammenhæng. Længere er den ikke, siger Per Bank til Finans.

Lukkeloven i spil

Debatten om de store supermarkeders salg af nonfood-varer opstod, efter at udvalgsvarehandlen kort før jul blev tvangslukket. Det skete i et forsøg på at bremse coronasmitten i samfundet.

Når de store supermarkeder stadig måtte sælge nonfood-varer, skyldtes det lukkeloven. Den definerer, om man er dagligvarebutik eller udvalgsvarebutik. Hvis butikken hovedsageligt sælger dagligvarer, er man en dagligvarebutik – og derfor måtte bl.a. Bilka og Føtex og Kvickly fortsat holde åbent.

Per Bank hæfter sig netop ved, at hovedvægten af salget i Bilka er dagligvarer.

- Tøj og nonfood fra vores varehuse udgør en minimal del af det samlede salg i Danmark, siger han til Finans.

Skubbede salget

Selvom størstedelen af salget i de store supermarkeder består af dagligvarer, tegnede der sig hurtigt et tydeligt billede af, hvordan nedlukningen gav store forskydninger i salget af nonfood-varer.

I uge 52 i 2020 omsatte supermarkederne for 12,5 pct. mere i varegruppen ’andre forbrugsvarer’ end i samme uge året før. Denne varegruppe dækker over bl.a. elektronik, møbler og større forbrugsgoder.

I uge 53 var omsætningen 28,7 pct. højere, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Salget flytter fra én aktør til en anden, og den frie konkurrence er sat ud af spil. Det er dybt problematisk, sagde Jens Birkeholm, branchedirektør i Dansk Erhverv, da tallene blev offentliggjort.

Salling Group, der driver 15 Bilka-varehuse, valgte kort efter nytår på eget initiativ at lukke for nonfood-salget i tre af sine varehuse. Det var i Sønderborg, Viborg og Herning, som alle har todelte Bilka’er, hvor fødevarer og nonfood har hver sin kasselinje.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111