23948sdkhjf

Jem & Fix får bøde for vildledende priser

Byggemarkedskæden Jem & Fix A/S er blevet idømt en bøde på 150.000 kroner for at have vildledt om priser på sin hjemmeside og i tilbudsaviser. Det har Retten i Kolding afgjort.

Ifølge en pressemeddelelse fra Forbrugerombudsmanden skete overtrædelsen, da byggemarkedet oplyste priser på en reol og fire forskellige trailere uden fragt, selv om det ikke var muligt for forbrugerne selv at hente produkterne, og de derfor skulle betale fragt.

Retten i Kolding mener, at priserne var vildledende, fordi det ikke var oplyst, at der kunne blive lagt fragt til prisen. Dermed er der tale om en overtrædelse af markedsføringsloven.

- De priser, som virksomheder annoncerer med, skal være de priser, som vi forbrugere kan købe varerne til.

- Hvis det annoncerede beløb kun udgør en del af prisen, fremstår produktionerne billigere, end de faktisk ender med at være, og det er ulovligt, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i pressemeddelelsen.

Reolen og trailerne blev markedsført på Jem & Fix' hjemmeside og i dets tilbudsaviser i forskellige perioder i 2017 og 2018.

Ifølge produktoversigten på hjemmesiden havde reolen en pris på 398 kroner. Oveni skulle forbrugerne desuden betale 299 kroner i fragt, men det blev først oplyst, når man klikkede sig videre fra produktoversigten til produktsiden.

Jem & Fix: Urimelig bøde og dom

Byggecenterkæden har på sin hjemmeside offentliggjort en lang kommentar til dommen og bødestraffen, som Jem & Fix med egne ord finder urimelig af flere grunde.

Dels peger kæden på, at reglerne for onlinehandel "i vidt omfang skønsprægede og angiver ikke klare grænser for, nøjagtig hvornår prisoplysninger skal gives", ligesom kæden efter eget udsagn rådførte sig med to interesseorganisationer, der ikke mente, der var handlet i strid med reglerne. 

Jem & Fix peger også på, at sagerne er fra 2016 og 2017, hvor det var "almindelig praksis at oplyse om fragt på varekortet/produktsiden, hvor produktoplysningerne normalt findes." 

Det understreges også fra Jem & Fix' side, at vildledende markedsføring kræver, at en gennemsnitsforbruger ikke kan afkode markedsføringen, hvilket kæden ikke mener, der har været tale om. "Jem & Fx har modtaget én klage over fragt på online varer. Denne klage kom ikke fra en gennemsnitlig forbruger, men paradoksalt nok fra en erhvervsdrivende med egen webshop", skriver virksomheden. 

Læs kommentaren i sin fulde længde her

Når det kom til trailerne, var prisen oplyst eksklusive omkostninger til indregistrering, ekspeditionsgebyr og fragt. Prisen stod med stor, rød skrift, mens den samlede pris fremgik medmindre, sort skrift.

Man kunne dog ikke købe trailerne uden at betale den samlede pris, og dermed var markedsføringen vildledende ifølge retten.

Til gengæld mente retten ikke, at det var vildledende, at Jem & Fix i en periode havde oplyst prisen uden de forskellige ekstra omkostninger og gebyrer med stor, rød skrift, fordi den samlede pris stod med stor, sort skrift ved siden af.

Retten mente altså, at skriftstørrelsen på priserne var afgørende for, om der var tale om lovbrud.

- Dommen understreger, at alle obligatoriske omkostninger skal indregnes i prisen. Det gælder også fragt, siger Christina Toftegaard Nielsen.

- Hvis fragten ikke kan beregnes på forhånd, for eksempel fordi fragtprisen afhænger af det samlede køb, skal oplysningen om, at der tillægges fragt stå i umiddelbar tilknytning til prisen, siger forbrugerombudsmanden.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.156