23948sdkhjf

Østarbejdere på natarbejde i supermarkederne

Konkurrencen fra østeuropæiske arbejdstagere rammer ikke længere kun byggepladser og rengøringsbranchen. Nu benytter detailhandlen sig også af den østeuropæiske arbejdskraft.
Flere danske dagligvarebutikker har valgt at overdrage håndteringen af lager og vareopfyldning til underleverandører, som blandt andre ansætter østeuropæiske lønmodtagere til natarbejdet. Det skriver Ugebladet A4.

Det er en tendens, der kan sprede sig, når lukkeloven til oktober fjernes helt og øger presset for at nedbringe lønomkostninger i detailhandlen. Det siger både HK og Dansk Erhverv ifølge Ugebrevet A4.

En af de butikker, der bruger østeuropæisk arbejdskraft er Bilka i Aalborg. Her har man ifølge A4 afskediget og omrokeret medarbejdere for at hyre en underleverandør til at fylde på hylderne om natten. De ansatte hos underleverandøren, der repræsenterer både danskere og østeuropæere, er hyret på overenskomst, men de går til den absolutte minimumsløn.

Bekymring hos HK Handel
- Vi kan godt være nervøse for, at der fremover kommer billig arbejdskraft fra Østeuropa, som fører til fyringer af medarbejdere i butikkerne, siger Jørgen Hoppe, formand for HK Handel, til Ugebladet A4.

Han understreger, at HK indtil videre har sikret, at de underleverandører, de kender på området, aflønner efter overenskomsten.

- Men mange af østarbejderne får den nøgne minimalløn og ikke andet. Det medfører, at der kommer lønpres på det personale, som har en uddannelse, tilføjer han.

Ikke et spørgsmål om lønninger
Hos blandt andet Dansk Supermarked, der driver Bilka i Aalborg og samarbejder med underleverandøren Eventforce Retail, peger man på, at samarbejdet ikke er motiveret af lavere lønninger, men af effektivitet.

- Arbejdet med at fylde fra lager til butik foregår meget mere effektivt om natten, hvor der slet ingen forstyrrelser er, siger Henrik Feldborg-Zethner fra Eventforce Retail til Ugebrevet A4.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173