23948sdkhjf

Den højeste andel af alle: Så mange faglærte får job efter endt uddannelse

Erhvervsuddannede er den gruppe, der har den højeste andel i beskæftigelse tre måneder efter endt uddannelse

Tre ud af fire faglærte kan møde op på en arbejdsplads, tre måneder efter at de er færdiguddannet.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er den højeste andel i beskæftigelse efter endt uddannelse. Til sammenligning er det under halvdelen af de unge med en lang videregående uddannelse, der får et arbejde efter tre måneder.

At så mange erhvervsuddannede kommer i arbejde, viser det store behov i samfundet for netop den type arbejdskraft ifølge Dansk Industri (DI).

- En høj beskæftigelsesgrad for de erhvervsuddannede bekræfter den meget store efterspørgsel efter faglærte i Danmark, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør for erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser i DI.

Selv om mulighederne for at få et job er store, er det kun hver femte ung, som vælger en erhvervsuddannelse. Det ærgrer cheføkonom i Dansk Metal Erik Bjørsted.

- Jobmulighederne er rigtig gode, og dertil kommer, at mange faglærte faktisk tjener mere end mange universitetsuddannede, siger han.

Erik Bjørsted peger på, at et møde med branchen allerede i folkeskolen kan skabe større interesse for erhvervsuddannelserne.

- Der skal flere praktiske fag på skoleskemaet, og alle børn i 6.-9.-klasse skal have krav på at komme i erhvervspraktik, siger cheføkonomen.

- Nogle steder har man for eksempel haft held med ambassadørkorps, hvor faglærte fra de lokale virksomheder besøger klasserne, tilføjer han.

Men en erhvervsuddannelse er ikke for alle. Det handler til dels om, at de unge ikke kender faget eller andre, der har valgt den vej ifølge Anne Fløe.

Hun er fagchef i tænketanken DEA, som laver analyser af uddannelser.

- Det kan være enormt svært for unge at vælge en erhvervsuddannelse, hvor man ikke har en kusine, der har gået, eller man ikke har kørt forbi hver dag på cykel. Det er den måde, som de unge forestiller sig deres fremtid på, siger hun.

Anne Fløe mener, at det er værd at overveje, hvilke erhvervsuddannelser der giver mening for de unge.

- Det kan være, at det bliver nemmere at tale med de unge om - og skabe - attraktive erhvervsuddannelser, hvis der var langt færre erhvervsuddannelser, som vi betragter og indretter som ungdomsuddannelser, siger hun.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078