23948sdkhjf

E-grænsehandel koster statskassen dyrt

Den danske statskasse årligt går glip af mindst en halv mia. kr. i momsprovenu, som følge af udenlandske netbutikkers manglende momsafregning i Danmark.
Den stigende e-grænsehandel koster samtidig 3.700 danske arbejdspladser. Det skriver Dansk Erhverv.

E-handlen er i kraftig vækst, og danskerne er blandt de mest aktive e-handlende i Europa.

Dansk Erhverv har estimeret, at danskerne e-handlede for 69 mia. kr. i 2013, hvilket er en stigning på godt 25 pct. i forhold til 2011. E-handlen tilbyder mange fordele til både forbrugere og virksomheder og har potentialet til at virke som en vækstmotor for dansk økonomi. Det er imidlertid overset, at der med væksten i e-handlen følger et truende grænsehandelsproblem. Ifølge nye beregninger fra Dansk Erhverv e-handlede danskerne i udenlandske netbutikker for 13,7 mia. kr. i 2013.

- E-grænsehandel er blevet en stor udfordring for den danske detailhandel, ligesom den traditionelle grænsehandel har været det gennem en årrække, fordi omsætning, arbejdspladser og provenu til statskassen sendes ud af Danmark, siger Marie Louise Thorstensen, Politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv estimerer i sin analyse, at e-grænsehandlen indebærer, at statskassen årligt går glip af mindst en halv milliard kroner i forbindelse med manglende momsindbetalinger fra udenlandske netbutikker.

Netbutikker fra andre EU-lande, der omsætter for mere end 280.000 kr. om året i Danmark, skal afregne dansk moms af hele deres omsætning i Danmark. Dette sker imidlertid ikke altid. Ifølge nye tal fra SKAT beløb momsprovenuet for netbutikker fra andre EU-lande sig til ca. 435 mio. kr. i 2013. Det er et tal, Dansk Erhverv finder lavt, idet det indikerer, at danskerne kun skulle have e-handlet momsbelagte varer i andre EU-lande for ca. 2,2 mia. kr. i 2013.

Danmark går glip af ca. 3.700 e-handelsarbejdspladser
Det er ikke kun momsprovenu, Danmark går glip af, når det er mere attraktivt for danskerne af e-handle i udlandet. Dansk Erhverv har estimeret, at den tabte omsætning som følge af e-grænsehandel sammen med i omegnen af 3.700 e-handelsarbejdspladser ligger i udlandet frem for i Danmark.

- Hvis Danmark skal udnytte e-handlens potentiale, kræver det en forbedring af de rammevilkår, de danske virksomheder er underlagt. Det handler både om at skabe lige konkurrencevilkår, ved at udenlandske netbutikker afregner dansk moms, når de falder ind under 280.000 kr.-reglen, og at der bliver gjort noget ved det høje danske omkostningsniveau, siger Marie Louise Thorstensen.

For at sikre, at den danske statskasse indkasserer de momsmillioner, den er berettiget til, og for at de danske e-handelsvirksomheder kan konkurrere på lige vilkår med udenlandske netbutikker skal SKAT ifølge Dansk Erhverv tildeles de fornødne ressourcer, så de kan øge momskontrollen.

- Dette burde være uproblematisk, idet forslaget må formodes at være selvfinansierende, da der som sagt er i omegnen af en halv milliard kroner at hente for staten i momsprovenu,” siger Marie Louise Thorstensen.

Desuden peger Dansk Erhverv på, at der bør foretages en lovændring således, at SKAT får mulighed for at indhente oplysninger til brug for afgiftsligningen således, at de kan kontrollere, om udenlandske netbutikker afregner den retmæssige moms i Danmark.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109