23948sdkhjf

Dansk erhvervsliv i samarbejde for ansvarlig tøjproduktion i Bangladesh

Et år efter den tragiske ulykke på tekstilfabrikken ’Rana Plaza’ i Bangladesh, som kostede 1134 tekstilarbejdere livet, er danske tøjvirksomheder med i samarbejdet for at løfte arbejdsforholdene hos leverandørerne.
I maj 2013 indgik en række danske tøjvirksomheder sammen med Dansk Erhverv, regeringen, NGO’er og fagforeninger en aftale om et dansk partnerskab for at forbedre arbejdsforholdene i Bangladesh. Denne aftale får nu konkret effekt på forholdene i Bangladesh.

Kompetencerne skal styrkes lokalt
Den danske partnerskabsaftale for forbedret tøjproduktion i Bangladesh har blandt andet udmøntet sig i et konkret projekt i regi af Dansk Initiativ for Etisk Handel, hvor parterne arbejder med at styrke kompetencer og social dialog mellem tekstilarbejdere og ledere på fabrikkerne, samt mellem fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer i Bangladesh. I første omgang er målet at nå ud til 5 virksomheder med i alt 15.000 medarbejdere, mens ambitionen er at udbrede resultaterne til flere virksomheder på sigt.

- Den langvarige løsning er at styrke dialogen mellem medarbejdere og arbejdsgivere i Bangladesh, så de selv kan løfte ansvaret med at etablere ordentlige forhold på fabrikkerne. Som arbejdsgiverorganisation er vi engageret i dette partnerskab, fordi vi gerne vil vise arbejdsgiverorganisationer i Bangladesh, at det er muligt at forbedre både arbejdsforhold og produktivitet, og at vejen dertil går gennem dialog med medarbejdere og fagforeninger, siger Louise Koch, CSR chef i Dansk Erhverv.

Virksomheder gør mere, end de fortæller
De første virksomheder til at indgå i både en international aftale og det danske partnerskab om forbedring af arbejdsforhold og sikkerhed i Bangladesh, var Dansk Supermarked, Bestseller, IC Companys, Coop, DK Company og PWT Group. IC Companys er en af de danske tekstilvirksomheder, som er med i det danske partnerskab og får produceret tøj i Bangladesh – dog ikke på de fabrikker, som var ramt af ulykker sidste år.

- Vi har gennem en årrække arbejdet med at sikre ordentlige arbejdsforhold hos vores leverandører, blandt andet gennem langvarige partnerskaber, træningsprogrammer og selvfølgelig løbende opfølgning. Derudover er vi engagerede i flere både nationale og internationale initiativer, hvor vi arbejder for en mere bæredygtig produktion af tøj og tekstil, fortæller Morten Lehmann, Corporate CSR Manager.

Fælles ansvar og fælles indsats
Ifølge Louise Koch, CSR Chef i Dansk Erhverv, er det nødvendigt at se på den større sammenhæng i arbejdsmarkedet:

- De danske tøj- og tekstilvirksomheder har gennem flere år gjort et stort stykke arbejde for at sikre ordentlige arbejdsforhold hos deres leverandører. Men de danske virksomheder hverken kan eller skal løfte hele tekstilsektoren i Bangladesh alene. Det er en fælles opgave at styrke hele fundamentet for arbejdsmarkedet i Bangladesh, så den lokale regering håndhæver et grundlæggende niveau af rettigheder, mens fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer forhandler løn og andre vilkår. Her må hver sektor bidrage med deres indflydelse og kompetencer – regering, NGO’er, fagforeninger, arbejdsgiverforeninger og virksomheder.

Dansk Erhverv hilser derfor også regeringens nye handlingsplan for implementering af menneskerettigheder velkommen.

- Det er meget positivt, at regeringen arbejder proaktivt for at styrke arbejdet med implementering af FN’s menneskerettigheder internationalt. Vi håber, at regeringen vil bruge sit mandat til yderligere at påvirke regeringen i Bangladesh, så vi kan få de rammevilkår på plads, som i længden skal sikre ordentlige arbejdsforhold, siger Louise Koch.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078