23948sdkhjf

Spørg om jura: Hvis ansvar er det at møde på arbejde?

Hvem skal betale hvis en medarbejder er forhindret i at møde på arbejde?
En funktionæransat medarbejder i en dansk virksomhed var en mandag morgen i oktober forhindret i at møde på arbejde. Han havde valgt at tage årets sidste weekendtur i sin sejlbåd og blev overrasket af et mindre stormvejr. DMI frarådede at sejle ud, så han måtte udskyde hjemturen fra Samsø til mandag aften.

Som funktionær og medlem af Teknisk Landsforbund var medarbejderen ansat på såkaldt ”jobløn”, og han mente derfor, at han bare kunne arbejde et par timer ekstra senere på ugen. Han havde godt nok en skarp deadline på en ordre til mandag eftermiddag, men han mente ikke, at det kunne være hans skyld, at han var forhindret i at komme på arbejde – han var jo ikke herre over vejret.

Virksomhedens leder mente ikke, at det var en tilfredsstillende løsning – ikke mindst fordi han havde været nødt til at bede en anden funktionær om at arbejde ekstra om mandagen, så de kunne nå ordren.

Virksomhedens leder kontaktede juridisk afdeling hos Arbejdsgiverne for at høre, om det var i orden, at medarbejderen blev bedt om at bruge en feriedag – og dermed selv betale for frihed den pågældende mandag.

Svar:
Ovenstående beskrivelse af retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning vedrørende overenskomstmæssige forhold.
Svaret er meget enkelt. Medarbejderen har mødepligt, og det er hans ansvar at komme frem til arbejdet uanset blæsevejret. Selvom han giver besked til arbejdspladsen snarest muligt mandag morgen, er det for hans egen regning, hvis han bliver forhindret i at møde. Selvom funktionæren er på såkaldt ”jobløn”, er det arbejdsgiverens ret at lede og fordele arbejdet, og da der var deadline, som medarbejderen var ansvarlig for at overholde, kan han ikke ensidigt disponere over sin mødetid.

Virksomhedens leder er derfor i sin fulde ret til bede medarbejderen om at tage den pågældende dag som en feriedag eller alternativt at trække medarbejderen i løn.

Det samme gør sig i øvrigt gældende i forbindelse med for eksempel kraftigt snevejr eller lignende med tilhørende trafikale udfordringer – også her er det medarbejderens ansvar at møde på arbejde, selvom politiet for eksempel fraråder al udkørsel.

”Spørg om jura” er udarbejdet i samarbejde med jurister hos Arbejdsgiverne. Har du spørgsmål, du gerne vil have besvaret, kan du sende dem til

Kilde: Arbejdsgiverne - http://www.arbejdsgiverne.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078