23948sdkhjf

Doktor Watson i modvind: Foreslog livsfarlig medicin til danske patienter

Flere kræftlæger mener, at IBM's kognitive intelligens Watson Oncology er alt for umoden. Dansk forsøg på Rigshospitalet blev stoppet efter massiv fejlrate.
Strålebehandling eller kemoterapi? IBM's kunstige intelligens Watson er inviteret indenfor på kræftafdelinger over hele verden for at give sit bud på en behandling.

Men Watson svar får ikke alle læger til at juble. På Rigshospitalet har centerdirektør Leif Panduro Jensen oplevet AI-doktoren foreslå præparater, som risikerer at slå patienten ihjel, skriver Ingeniøren .

- Vi har for eksempel oplevet Watson foreslå en behandling med stoffer, som patienten aldrig mere måtte få i sit liv, fordi det var livsfarligt, lyder det.

På Finsenscentret på Rigshospitalet har en gruppe læger for nylig kørt forsøg med Watson, hvor computeren skulle foreslå behandlinger på tre kræftområder: bryst-, lunge- og tyktarmskræft.

Lægerne testede Watsons svar på 31 patienter, der allerede havde været i behandling, og i to tredjedel af tilfældene var Watson og lægerne nogenlunde enige om valget af behandling.

Men i en tredjedel af tilfældene var Watsons forslag »helt i skoven«, som Leif Panduro Jensen udtrykker det. I et tilfælde foreslog Watson trestof-kemoterapikuren FOLFOX til en patient, der allerede havde fået 11 serier FOLFOX og viste bedring, men havde skader på nervebanerne.

Finsenscentret samarbejder nu ikke længere med IBM på det område, men de danske læger har dog ikke opgivet Watson og samarbejder med IBM på andre områder.

Region H har også indgået en femårig rammeaftale med IBM om fortsat at udforske Watson-teknologien.

- Egentlig er jeg helt overbevist om, at Watson eller andre AI-systemer er fremtiden på området, men vi er slet ikke der, hvor den kan hjælpe os med at vælge behandling på et meget højt specialistniveau. Slet ikke, siger Leif Panduro Jensen til Ingeniøren.

I evalueringsrapporten 'Kunstig intelligens og innovation i sundhedsvæsnet' udarbejdet af IBM og Region H, kan man også læse lignende klare konklusioner: »Watson for Oncology er endnu ikke fuldt udviklet og fejl kan opstå«, og »Watson for Oncology er ikke trænet til at håndtere komplekse behandlingsforløb f.eks over en længer årrække«.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094