23948sdkhjf

Store handelsdage i vente: Så meget handler danskerne for i påsken

Tirsdag og onsdag før påske er de suverænt travleste handelsdage i nogle butikker.

Påsken står for døren, og udsigten til de kommende helligdage får dankortet til at brænde i lommen på de fleste danskere.

Ifølge tal fra Nets blev der i påsken 2018 nemlig handlet for over 10,8 mia. kroner i de danske butikker. Det er dog en tilbagegang på 4 procent sammenlignet med påsken i 2017, hvor danskernes forbrug landede på over 11 mia. kroner.

Men på trods af sidste års tilbagegang er danskernes forbrug lige nu opadgående, hvilket også vil smitte af på påskehandlen i 2019, lyder vurderingen fra cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm i en pressemeddelelse. 

- Beskæftigelsen vil sandsynligvis fortsætte med at stige i 2019, hvilket sammen med fortsat lav inflation vil føre til reallønsstigninger. Med rekordopsparing er der desuden plads til en vis fremgang i danskernes forbrugstilbøjelighed, hvilket dog er et lidt mere usikkert parameter. Samlet vil det afspejle sig i stigende indkøb i butikkerne og stigende omsætning på Dankort, siger han. 

Coop genkender billedet 
Selvom påskehandlen samlet set gik tilbage sidste år, rummer påsketiden stadig de største handelsdage i Danmark, kun overgået af juledagene og Black Friday.

Og kigger man nærmere på forbruget i selve påskedagene, så svingede danskerne dankortet markant oftere 1. og 2. påskedag sidste år end i 2017 med en stigning på 11 procent.

Ifølge tal fra brancheforeningen De Samvirkende Købmænd er Coop med sine 1.055 butikker den dagligvarekæde, der råder over flest butikker i Danmark. Og hos den store supermarkedskæde kan man også nikke genkendende til det travle billede af påskedagene:

- Påsken er helt klart den travleste handelstid på året hos os næstefter julen. Og det er især ingredienser til det traditionelle påskebord med rejer, sild, lam, snaps og rugbrød, der bliver handlet ind til, lyder det fra analysechef hos Coop Lars Aarup og fortsætter:

- Vi har også bidt mærke i, at et stigende antal kunder handler i vores butikker over selve påskedagene. Det skyldes især, at danskerne gerne vil have frihed til at handle, når de har tid og derfor prioriterer tid sammen med familien. Det betyder, at mange vælger at udskyde påskehandlen til lige før selve påskefrokosten. 

Tirsdag og onsdag før påske er de travleste handelsdage
Vil man undgå at handle, når alle andre gør, opfordrer både Jens Nyholm og Lars Aarup, at man går udenom tirsdag og onsdag før påsken, som i år falder den 16. og 17. april.

- De sidste to år er der om onsdagen før påske blevet handlet for godt 1,7 milliarder kroner i de danske butikker. Derudover er tirsdagen op til påskedagene også en stor shoppedag sammen med fredagen før påskeugen. Så hvis man vil undgå alt for lange køer og fyldte butikker, er det derimod bedst at shoppe enten om lørdagen i weekenden før eller mandagen op til påske, fortæller Jens Nyholm, der bakkes op af Lars Aarup:

- Tirsdag og onsdag før påske er de suverænt travleste handelsdage i vores butikker. Så selvom et stigende antal danskere handler på selve helligdagene, så er det stadig de bedste dage at ordne påskehandlen, hvis man altså vil have god plads ved køledisken.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14