23948sdkhjf

De laver chokolade af søde kartofler - men det driller

SimplEat og Teknologisk Institut i samarbejde om nye, veganske produkter
I København er to unge kvinder, Nina Vellev og Annette Riis Villadsen, godt i gang med et iværksættereventyr, der skal gøre veganske chokoladeprodukter og snacks til et hit.

De har sammen udviklet en serie lækkerier, og deres virksomhed, SimplEat Copenhagen, går efter "kvalitetsbevidste forbrugere, som er passionerede omkring deres image og sundhed".

Men lige nu er der et problem, som Nina Vellev og Annette Riis Villadsen får hjælp til at løse hos Teknologisk Institut: Holdbarheden på de veganske chokolader er ikke lang nok.

Udover at være veganske har produkterne et lavt indhold af sukker, fedt og kalorier sammenlignet med lignende produkter. Og den sammensætning har vist sig at udgøre en teknologisk udfordring i forhold til stabiliteten og holdbarheden af produkterne. I dag er holdbarheden for kort til, at produkterne kan afsættes i supermarkeder og foodservice-segmentet.

Derfor samarbejdet med Teknologisk Institut, hvor et team af fødevareteknologer er sat på opgaven. I samarbejde med SimplEat Copenhagen videreudvikler de opskrifterne.

- Idéen er at udvikle en serie sunde og lækre, økologiske konfekture- og snackprodukter baseret på sød kartoffel. Det findes ikke på markedet i dag, siger Nina Vellev.

- Vores ønske om et "clean label"-produkt har givet os nogle tekniske udfordringer med holdbarheden og med opskalering. Vi mangler den tekniske kunnen til selv at kunne løse dette, tilføjer hun om baggrunden for, at Teknologisk Institut er kommet med.

De første prøveproduktioner har virksomheden tidligere afsat til hovedsageligt events og lignende. Mens holdbarhed og produktionsmetode bliver optimeret via samarbejdet med Teknologisk Institut, er produktionen sat på standby, oplyser de to iværksættere til Food Supply.

Målet med samarbejdet er at bane vejen til supermarkedernes hylder og de større foodservice-operatører.

- Holdbarheden nu er kun på et par uger - den skal skal gerne op på to-tre måneder, konstaterer Nina Vellev.

Konsistens og sensorik
Hos Teknologisk Institut fortæller faglig leder Eva-Marie Lange, at arbejdet med at videreudvikle opskriften foregår i instituttets udviklingskøkken FoodtureLab, og at det suppleres med målinger af holdbarheden i analyselaboratorier.

For at kunne sætte en effektiv produktion op arbejdes der også med at forbedre produktets konsistens, samtidig med at den sensoriske kvalitet optimeres.

- Når vi har fået bedre styr på holdbarheden i samarbejde med Teknologisk Institut, kan vi komme ind til flere virksomheder med vores produkter. De har smagt dem og er vilde med dem, men har meldt tilbage, at de ønsker en længere holdbarhed af produkterne, før vi kan komme i betragtning. Så det er næste skridt efter projektets afslutning, siger Nina Vellev.

SimplEat er ikke den eneste virksomhed, der står med den type udfordringer, konstaterer Eva-Marie Lange hos Teknologisk Institut..

- Vi får mange henvendelser, hvor der er udfordringer med kvalitet og holdbarhed på nye koncepter inden for den plantebaserede trend. Virksomhederne har ideerne, men kan ikke altid implementere dem. Der står vi klar til at hjælpe med viden og laboratorier, påpeger hun.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141