23948sdkhjf

Landbruget betalte for rapport, som nedtonede oksekøds klimabelastning

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Landbrug & Fødevarer har skaffet penge til forskningsrapport, der udråber øl, kaffe og slik til klimasyndere

"Alkohol, kaffe og slik er større klimasyndere end oksekød".

Læs også: Økologi fylder mere og mere i danskernes indkøbskurve

Det overraskende budskab kunne man torsdag læse i en overskrift på DR’s hjemmeside.

Artiklen er skrevet på baggrund af et nyt forskningsstudie fra Aarhus Universitet, der har undersøgt okse- og kalvekøds klimapåvirkning hele vejen fra produktion til slagteri, distribution, opbevaring og tilberedning.

Men det er ikke retvisende, lyder det nu fra flere eksperter, skriver Information. Der er nemlig en række problemer med både rapporten og den måde, den er blevet udlagt på. Dertil kommer, at medierne ikke har nævnt, at rapporten er finansieret af Kvægafgiftsfonden, der har som erklæret formål at "styrke oksekødssektoren og kvægbrugets udvikling og konkurrenceevne", og at landbrugets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer har stået for den overordnede projektledelse.

I rapporten har forskerne lagt den samlede klimabelastning fra øl, vin, slik, kaffe, te, sodavand og andre søde sager sammen i én kategori. Ifølge forskerne udgør denne pulje af "nydelsesmidler" 28 pct. af den samlede klimabelastning fra danskernes fødevareforbrug. Det sammenholder forskerne efterfølgende med ét enkelt kødprodukt, nemlig danskproduceret oksekød, der ifølge rapporten står for mellem 11 og 15 pct. af klimabelastningen fra danskernes forbrug af mad og drikke.

Læs også: Pioner får fornem pris for at sætte tal på madspild

- Jeg tror, enhver vil kunne se, at det er en underlig sammenligning, siger Katherine Richardson, som er professor og leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet og medlem af Klimarådet, regeringens uafhængige ekspertorgan.

Rapportens pointe om, at oksekød ikke er den eneste fødevare med klimabelastning er sådan set fin, understreger hun over for Information.

- Det er godt at være klar over det. Men man kan ikke lave en lige linje, hvor man rangerer en enkelthed over for en hel kategori, siger Katherine Richardson.

Hun får opbakning fra Michael Minter, som er leder af fødevareprogrammet hos den grønne tænketank Concito.

Læs også: Aldi vinder Landbrug & Fødevarers mejeripris i kategorien discount

- Det er lidt underligt at pulje så mange produkter og så stille det over for ét produkt i den animalske afdeling. Du kunne også have stillet det over for samtlige animalske produkter inklusive mejeriprodukter, hvor belastningen så vil være langt højere, siger han til Information.

Det er "uheldigt, at der kommer fejlinformation ud på den her måde", mener Jannick Schmidt, der er lektor ved Aalborg Universitet og ekspert i livscyklusanalyser og fødevarer.

Ikke bare er DR’s artikel strammet mere, end rapporten kan bære. Selve rapporten fra Aarhus Universitet har også en række metodiske problemer, mener han.

- Jeg har ikke nogen grund til at tro, at det skulle være bevidst. Men fællestrækket for de her metodiske problemer er, at produktionen af især oksekød ser pænere ud, end det ellers ville, siger han.

Læs også: - Smag er stadig vigtigst, når vi vælger fødevarer

Både Jannick Schmidt og Michael Minter hæfter sig ved, at rapporten ikke medregner den såkaldt indirekte arealanvendelse i det samlede regnskab for kødets klimabelastning. Indirekte arealanvendelse er en betegnelse for den øgede udledning af drivhusgasser, der følger af, at et naturområde bliver omlagt til landbrug, fordi efterspørgslen på eksempelvis oksekød stiger.

- Det er ikke regnet med her, selv om det udgør omkring 50 pct. af fødevarers miljøpåvirkning, siger Jannick Schmidt.

Når rapporten kommer frem til, at oksekød har en relativt lav klimabelastning, skyldes det også, at forskerne tager udgangspunkt i, at størstedelen af det danskproducerede oksekød er et biprodukt af mælkeproduktionen. Derfor fordeler de den enkelte kos udledning af drivhusgasser på både de liter mælk, den producerer, og de kilo kød, den til sidst ender med at levere. Men rapporten mangler at tage højde for, at der også er en dynamik den anden vej, siger Jannick Schmidt.

Netop fordi det meste danske oksekød er et biprodukt af mælkeproduktionen, har det ikke umiddelbart nogen betydning for antallet af malkekvæg, hvis folk spiser mere kød. Derimod vil det medføre flere kødkvæg, der ikke er et biprodukt og har et større klimaaftryk, pointerer han.

Læs også: Menybutikker laver hattrick ved prisuddeling

- Hvis du køber en bøf ekstra eller mindre nede i køledisken, så er det i sidste ende kødkvægsproducenterne i Australien, USA, Brasilien og Argentina, du kan påvirke – ikke biproduktet fra den danske mælkeproduktion. Alligevel fokuserer den her rapport på biproduktet, siger Jannick Schmidt.

- Det svarer til, at du har lavet et studie om søm, men er kommet til at fokusere på skruer.

Ifølge Lisbeth Mogensen, som er medforfatter til rapporten og lektor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, har formålet aldrig været at sammenligne klimabelastningen fra oksekød med slik, kaffe, sodavand og så videre. Et af rapportens budskaber er, at man kan reducere klimabelastningen fra indtaget af mad og drikke ved at skære i forbruget af sukker og søde sager, fordi "det ikke bidrager med næringsstoffer".

- Men direkte at sammenligne det med oksekød, det giver selvfølgelig ikke mening, medgiver Lisbeth Mogensen over for Information.

– Så det er pressen, der har fremstillet rapportens konklusioner misvisende?

- Det er ikke vores formål med rapporten, det som de har lagt frem. Det er DR, der har lavet den overskrift.

– Flere kritiserer, at I undervurderer klimaaftrykket fra oksekød, når I ikke regner arealanvendelse med. Hvorfor gør I ikke det?

- Det kan du sige. Vi har set på den direkte kæde fra produktion til forbrug. Og så er der klimaaftrykket fra arealforbruget. Det ville du bare kunne lægge til vores opgørelse. Man bør dog nævne, at der endnu ikke er en metode til at medtage klimabidrag fra arealanvendelse, som der er enighed om.

Én ting er kritikken af selve rapportens metode og den efterfølgende mediedækning. Noget andet er, hvem der står bag projektet.

Det er normal praksis, at eksterne interessenter hjælper med at finansiere og styrke arbejdet med forskningsrapporter. Men Katherine Richardson sætter spørgsmålstegn ved, at der kun er én interessegruppe repræsenteret i styregruppen – nemlig landbrugets og kødbranchens.

- Jeg ville have været mere glad, hvis der var nogle ikkeforskere med, som ikke repræsenterede kødbranchen – for eksempel Danmarks Naturfredningsforening. Dermed ikke sagt, at der nødvendigvis er sket noget, der ikke burde ske. Men alt andet lige ville det have styrket troværdigheden, siger Katherine Richardson.

Lisbeth Mogensen, som er lektor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet og medforfatter til rapporten, afviser, at landbrugets interesseorganisation har påvirket forskernes arbejde med rapporten.

- Det har de ikke haft indflydelse på, siger hun og forklarer, at Landbrug & Fødevarer som projektledere har været med til at formulere forskernes opgave. Men "selve udførelsen er kun foretaget af Aarhus Universitet og DTU", siger Lisbeth Mogensen.

Michael Minter fra den grønne tænketank Concito er kritisk over for den mediedækning, rapporten har givet anledning til. Han understreger, at det selvfølgelig er "fair" og "relevant" at påpege, at nydelsesmidler har et klimaaftryk.

- Men man skal være forsigtig med, hvordan man præsenterer konklusionen, når man puljer så mange produkter. Og lige netop når du kigger på slik, som DR har valgt at fokusere på, er det virkelig småting i det store billede, siger han.

Klimabelastningen per kilo sukker er omkring en tyvendedel af belastningen per kilo oksekød, påpeger Michael Minter. Blandt andet derfor mener han, at DR "strammer konklusionerne helt urimeligt".

Mads Vesterby Damm, der er redaktionschef for dr.dk og Radioavisen, medgiver, at man "altid vil kunne finde noget, der er højere", hvis man lægger tilstrækkeligt mange ting sammen. Ikke desto mindre fastholder han, at der er tale om en journalistisk relevant historie.

- Oksekødsforbruget har fyldt meget i den løbende klimadiskussion, hvilket formodentlig er helt på sin plads. Jeg synes, det her er interessant, fordi det skaber et fokus på, at der er andre ting, som danskerne forbruger i stor stil, som faktisk også har en belastning på klimaet, siger han.

Mandag ved 14-tiden opdaterede DR sin artikel med en ny overskrift og tilføjede oplysningen om, at rapporten er støttet af Kvægafgiftsfonden med hjælp fra Landbrug & Fødevarer og Danish Crown.

- Jeg tror, at vi i fremtiden skal være mere påpasselige med klart at deklarere, hvor oplysninger kommer fra, særligt når det kommer til klima og en række andre områder, hvor befolkningen måske er delt, siger Mads Vesterby Damm.

Originalartikel: https://www.information.dk/indland/2019/08/landbruget-betalte-rapport-gjorde-oel-kaffe-slik-stoerre-klimasyndere-oksekoed

Hold dig opdateret med RetailNews
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Pensioneret varehuschef redder små butikker i knibe

67-årige Hans P. Madsen er tidligere Føtex-chef, og nu rådgiver han små bagere og slagtere gratis.

Aldi dropper plastikposer

10.000 chokoladekalendere er tilbagekaldt - smager af pap

Eksporten af økologi falder efter 12 år med fremgang

Julelys kan være hormonforstyrrende

Forbrugerrådet Tænk har testet en række LED-lyskæder og har fundet hormonforstyrrende ftalater i nogle af dem.

Coop skærper krav til bæredygtig soja

Nyhedsbrev

Nu skal fremtidens fødevarer være helt sikre

Danske dagligvarebutikker er mere pessimistiske over for julesalget

Øko-direktør: Her er min fremtidsdrøm

Helle Borup Friberg svarer blandt andet på, om økologiske varer er dyre nok.

Cepos: Prishop på cigaretter vil øge uligheden en del

Cheføkonom mener på baggrund af folketingssvar, at øget tobaksafgift vil give lommesmerter i nogle husstande.

Pasta tilbagekaldes efter fund af insekter

Fakta donerer mere end en million til hjertesagen

Her åbner landets største Netto

Kyllingekød trækkes tilbage - solgt over hele landet

Nemlig.com fortsætter vokseværk med underskud

Onlinebutikken med dagligvarer Nemlig.com prioriterer vækst over profit i den nærmeste fremtid.

Afgift på bæreposer og engangsservice tredobles i finanslov

Fremover kan det være en god idé at huske sin egen pose, når man er ude at handle, da prisen ventes at stige.

Voksende burgerkæde med nyt minus

108 butikker i Q8 har meldt sig ind hos De Samvirkende Købmænd

Prinsesse Marie modtog 3,41 mio. kroner af Salling Fondene til nye madspildsbutikker

Coop vil slette CO2-spor med mindre plast og nye træer

Rød blok er enige om at øge prisen på cigaretter til 60 kroner

Der er flertal i Folketinget for at øge prisen på cigaretter, hvilket var et rygende varmt emne i valgkampen.

Firmabiler, kasinoer og cigaretter: Finanslov øger afgifter

Rette spor: Emmerys tabte færre millioner

Plastindustrien: Stærkt unødvendigt at tredoble bæreposeafgiften

Butikskæder oplever stort nej tak til plastikposer

Thisted Bryghus klar til at åbne sit nye bryggeri

EU hiver Danmark i retten i sag om hvid ost med forbudt navn

Lego køber fansite for voksne

Fåremælk og sort Castello-ost er i farezonen

Forbrugerne holdt på pengene før black friday

Minister: Nu må landmænd slagte deres dyr på gården

Takeaway: Wolt har fart på

Fødevarestyrelsen lukker ulovlig slagter på Rømø

Boom i økologisk sodavand: Især unge prioriterer økologien

Otte ud af ti vil ikke undvære kød på tallerkenen

Naturli' hædret med dyrevelfærdspris

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Producent af emballagemateriale, søger agent!

Leder du efter en PET-producent?

Få tips til at spare tid og penge!

Virksomhed tilbyder hårdt og flydende bitumen.

GTS: Sådan accelererer vi dansk innovation

Læder produktionsvirksomhed søger distrubutør i Norden!

SMV’er om Finanslov: 3 strikes og 1 out

Få din hurtigport klar igen med lamelreparationssæt

Opskriften på succes: Optimalt bæger til Optimel salat

Undgå uheld på læsserampe med automatisk fastholdelsessystem

Og vinderen er...

Kollaborative robotter og Deep Learning viser potentiale

Forhandler søger salgsagent i Norden!

HCS tilbyder investering i miljø- og transportbranchen

Polsk virksomhed tilbyder partner aftale til det maritime.

6 techdrevne måder din fysiske butik kan erobre Black Friday

Selvstendig med revolutionerende kosmetik/hudplejekoncept?

GET READY FOR JAPAN - to ugers træningsprogram i Japan

Nørd eller nysgerrig? Deltag i et af vores IHC-webinarer

Kom godt igang med din næste messestand

NY BROCHURE - effektiv palletering

Skal din hverdag som restaurant ejer være nemmere?

Højteknologisk produktionsløsning forude!

Karrieresparring med en Headhunter kan være guld værd

Danish IP Fair 2020 i københavn

Send til en kollega

0.562