23948sdkhjf

Flertallet af forbrugerne vil have lovgivning om bæredygtigt tøj

Hver fjerde europæer har reduceret deres tøjkøb af etiske grunde, viser ny undersøgelse.

YouGov har undersøgt europæernes holdning til mode og etik, og undersøgelsen viser en stigende interesse for etisk og bæredygtigt produceret mode.

Læs også: H&M-salg halveret under coronakrise

Prisen forbliver dog det vigtigste kriterie, når europæerne skal købe tøj, fortæller Yougov i en pressemeddelelse.

Halvdelen køber "hurtigt tøj"
I undersøgelsen svarer halvdelen af europæerne (52%), at de køber deres tøj fra såkaldte "fast fashion"-kæder som H&M, Zara og Mango.

Finland ligger i den lave ende med 38%, mens Spanien topper med 68%.

I Danmark foretrækker 48% at købe deres tøj i fast fashion-butikker.

15% af europæerne foretrækker at købe deres tøj i genbrugsbutikker, og 12% svarer, at de foretrækker at købe tøj fra såkaldte etiske varemærker. Finnerne er især glade for at købe deres tøj i genbrugsbutikker (24%). Til sammenligning gælder dette 16% af danskerne.

For europæerne er prisen klart den vigtigste faktor, når der skal købes tøj. Dette er nemlig et kriterium for tre fjerdedele af europæerne (76%).

Bæredygtighed bliver vigtigere 
Næstvigtigst er, hvordan tøjet sidder (66%), mens det miljømæssige aftryk er et kriterium for væsentligt færre (10%).

For 27% af europæerne spiller produktets levetid ind på deres køb af tøj. Dette er særligt vigtigt for finnerne (45%), mens levetiden er et kriterium for 20-23% af befolkningen i de resterende nordiske lande.

Læs også: Coop-kunder kan tjekke klimaaftryk af indkøb på mobilen

Europæerne er overvejende enige om, at det er vigtigt at håndhæve de etiske aspekter af tøjproduktion. 4 ud af 5 af (83%) synes, at tøjproducenter burde være forpligtet ved lov til at tage etiske aspekter såsom arbejdsforhold og dyrevelfærd i betragtning i forbindelse med produktionen.

23% af europæerne svarer, at de af etiske grunde har reduceret deres køb af tøj. Danskerne har i lavest grad skåret ned på deres indkøb af tøj (18%).

Genbrug
Danskerne har rekord i at donere tøj, de ikke længere går i, til velgørenhed (77% mod 68% på europæisk plan).

21% af danskerne kan også finde på at sælge deres aflagte tøj på internettet, og 28% giver det til folk omkring sig, hvilket er noget under gennemsnittet for Sydeuropa (46% i Spanien og 43% i Italien).

Der er flere grunde, der afholder europæerne fra at købe mere etisk og miljøvenligt tøj.

De fleste synes, det er for dyrt (35%), og en tredjedel synes, det kan være svært at gennemskue, hvilke miljøvenlige aspekter, der er opfyldt (31%). Især finnerne synes, tøjet er for dyrt (39%), mens svenskerne synes, det er svært at se, hvilke mærker, der er miljøvenlige (36%).

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er baseret på interview med repræsentativt udvalgte personer i alderen 18+ år fra YouGov Omnibus-panelet i perioden 23. oktober til 6. november 2019. Heraf 2047 i Tyskland, 1023 i Frankrig, 1021 i Spanien, 1010 i Italien, 1054 i Danmark, 1030 i Sverige, 1024 i Finland og 1018 i Norge.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.095