23948sdkhjf

Mundbind udsolgt: Coronavirussen nærer frygtsamfundet

Mange reagerer irrationelt ved at hamstre mundbind og støvmasker, selvom Sundhedsstyrelsen siger, at det ikke er nødvendigt. Men det er helt naturligt, at vi handler sådan, mener forsker

Hvis man som håndværker er løbet tør for støvmasker, kan det godt blive et problem at erhverve sig nye. På hjemmesiderne for Silvan, Harald Nyborg og XL Byg melder byggemarkederne nemlig om udsolgt i deres internetforretninger.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Salget er simpelthen eksploderet inden for de seneste døgn. Jeg skal ikke kunne sige, om der stadig er nogle støvmasker tilbage ude i vores byggemarkeder, men alt på vores lager er udsolgt, og vi kan heller ikke få nye partier hjem fra vores leverandører, siger Liselotte Christensen, der er kommunikationschef i XL Byg.

Billedet er det samme i Harald Nyborg, forklarer administrerende direktør Arne Gerlyng-Hansen:

- Vi har solgt det samme antal støvmasker på cirka en måned, som vi plejer at sælge på et helt år. Vi var så heldige, at vi havde en sending i søen, så vi har stadig nogle i butikkerne, siger han og konstaterer, at dette er det sidste parti for nu.

Harald Nyborg kan nemlig heller ikke bestille flere hjem fra deres kinesiske leverandør. Styret i Beijing har simpelthen suspenderet eksporten, forklarer direktøren.

De mange køb af støvmasker sker til trods for, at Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside skriver, ”at der er ingen grund til at bruge mundbind” for at undgå smittefare. Ligesom flere lægefaglige eksperter de seneste uger har fastslået, at risikoen for at blive smittet med coronavirus foreløbig er lav, og at sygdommen i udgangspunktet kun er farlig for personer med et i forvejen svækket immunforsvar.

Den konkrete risiko for at blive smittet spiller imidlertid en mindre rolle sammenlignet med den oplevede frygt for at blive smittet. Det vurderer Klaus Rasborg, sociolog ved Roskilde Universitet og forsker i det, han kalder for ”frygtsamfundet”.

- Så sent som i går gik jeg ind og googlede mundbind på nettet. Og det var så sandelig ikke, fordi jeg havde tænkt mig at købe et, men af ren og skær nysgerrighed. Der fandt jeg, at mundbind simpelthen var uopdrivelige på diverse apotek-netshops. Det var for mig et godt eksempel på, at vi lige nu oplever et frygtsamfund – altså at vi lever med en frygt, der er gået ud af proportioner, siger han og kalder mundbindet et godt eksempel på, hvordan frygten for corona-virus overtager vores rationalitet.

- Vi ved fra læger, at effekten af sådan et mundstykke vurderes at være minimal, hvis målet er at undgå smitte. Det eneste, mundstykket reelt hjælper mod, er at stoppe spredningen af smitte, hvis man allerede er syg – men det er selve pointen: Når samfundet overgår fra tillid til frygt, så bliver det immunt over for denne type argumenter.

Ifølge Rasborg viser frygtsamfundet sig ved, at almindelige borgere, medier og politikere ikke nødvendigvis træffer beslutninger ud fra den reelle, rationelle risiko, men derimod ud fra frygten, som den opleves. Han kalder situationen en svær balancegang for beslutningstagerne.

- For på den ene side risikerer man at overvurdere risikoen, hvis man går ud med bål og brand og sikkerhedsforanstaltninger, hvorefter politikerne i sidste ende risikerer at blive beskyldt for at overreagere. Hvis politikerne modsat siger, at vi lige skal klappe hesten, så risikerer de at blive beskyldt for at sove i timen og ikke gøre nok. Og dét er selve risikoens natur. Det vil altid først være i bagklogskaben, at vi kan vide, om vi overreagerede eller tog for let på tingenes tilstand. Lige nu står det officielle samfund midt i dette dilemma, og i sådanne situationer er der en tendens til, at man hellere vil helgardere sig for at være på den sikre side, siger han. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113