23948sdkhjf

Restauratør: - Vi fortryder det senere, hvis fiskehandleren lukker

Fiskehandlere, gårdbutikker, bagerier og frugtplantager...

De leverandører, der normalt leverer til restauranterne rundt omkring i det østjyske, er ligesom restauranterne selv hårdt ramt af coronakrisen.

Men det er i krisetider, at vi for alvor skal stå sammen, støtte op om hinanden og finder det entreprenørskab frem, som skal til, for at komme helskindet igennem.

Og det er lige netop, hvad Anders Udengaard fra Restaurant Unico i Højbjerg har gjort.

- Det hele kom med så kort varsel, og jeg havde hverken lyst eller råd til at lukke. Så jeg måtte få hænderne op af lommen, lægge hovedet i blød og komme med en plan for, hvordan vi overlevede det her og beholdt vores ansatte, siger restauratør Anders Udengaard til TV2 Østjylland.

Han besluttede sig for, at han ville udvide sit takeaway koncept. Han har altid brugt lokale leverandører på restauranten, men aldrig havde det været så vigtigt som nu, at han holdt sig til det koncept.

- Min egen omsætning er gået ned, fordi restauranten holder lukket. Hvis jeg gik over til at få mine varer fra nogle større leverandører, så kunne jeg have sparet en hel del, siger han og fortsætter:

- Men jeg ved også, at hvis jeg ikke støtter op om de lokale fiskehandlere, gårdbutikker, bagerier, frugtplantager og så videre, hvor jeg normalt får mine varer, så er de her ikke, når vi kommer ud på den anden side. Og det er jeg ikke interesseret i - hverken for deres eller min egen forretnings skyld.

Han fortæller blandt andet om en lokale frugtplantagejer, der er svagelig og derfor befinder sig i risikogruppen.

Ejeren har været nødt til at lukke ned for salg til kunder grundet smittefaren, og er nu helt afhængig af restauranter som Unico, som han bruger hele natten på at klargøre frugtpakker til, som Anders så kan hente om morgenen mens ejeren isolerer sig i hjemmet.

- Jeg er meget rørt over det sammenhold, som jeg synes, vi viser over for hinanden lige nu. Der er rigtig mange, som står i en utroligt svær situation, og derfor kan jeg være lige ved at græde, når jeg oplever, hvordan vores kunder støtter op om os. Det berør nemlig ikke kun mig, men også mine leverandører, når de vælger at holde os i live ved at hente takeaway, siger Anders Udengaard.

Konkret kører han nu hver morgen rundt til hans leverandører, hvor han samler varer ind, som han senere sætter sammen til færdiglavede takeaway-anretninger, som kunderne kan hente. På den måde støtter man de lokale producenter, når man støtter hans restaurant.

Og det er der brug for lige nu.

- Det har haft en enorm påvirkning, når 80 procent af vores omsætning på 0,5 rives væk. Selvom vi også har en lille butik her på havnen, så er en kæmpe del af vores omsætning engros-salg til restauranter og catering-virksomheder, siger Anders Andreasen fra Havnens Fiskehus, som er en af de leverandører Anders Udengaard bruger i sit takeaway-foretagende, til TV2 Østjylland.

Der er heller ikke nogen tvivl om, at man hos Havnens Fiskehus sætter pris den synergi, som man er fundet frem til med Unico og Anders Udengaard.

- Hvis man skal pege på noget positivt ved en krisetid, som den vi befinder os i nu, så er det, at folk stimler sammen og støtter op om hinanden. Man finder nye måder at afsøge markedet på, og man indgår i nye synergier, som også slutbrugerne synes er fedt, siger han.

De ringe i vandet det skaber, når man lægger sine penge hos butikker og restauranter, der selv har lagt deres penge hos de lokale producenter, besluttede Anders Udengaard at fortælle en historie om.

Det er der blevet en video ud af, som han håber vil åbne folks øjne for, hvor vigtigt det er at støtte lokalt. Særligt i en krisetid som nu.

- Jeg snakkede med Anders fra Fiskehuset, som sagde, at han var presset, men at han heller ikke havde tænkt sig at lukke. Min bror er dygtig til at producere video, og derfor snakkede jeg med ham om hvad vi kunne gøre, for at komme ud med budskabet om, at vi skal stå sammen og støtte lokalt, siger han og fortsætter:

- Det skulle ikke bare være en video med mig der står og laver mad. Vi ville fortælle en historie. Folk tænker nok ikke over, at når de støtter min restaurant ved at købe takeaway, så støtter de også den lokale fiskehandler, gårdbutik, bager, frugtplantage og så videre.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109