23948sdkhjf

Nye forbrugstal vækker opsigt: Den frie konkurrence er sat ud af spil

For første gang tegner der sig nu et konkret billede af, hvordan nedlukningen af dansk detailhandel har skubbet salg over i de store supermarkeder, som fortsat må sælge nonfood-varer.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at de største supermarkedskæder har haft fart i salget af bl.a. tøj og elektronik, siden landets storcentre og specialvarebutikker blev tvangslukket.

I uge 52 i 2020 omsatte supermarkederne for 12,5 pct. mere i varegruppen ’andre forbrugsvarer’ end i samme uge året før. Denne varegruppe dækker over bl.a. elektronik, møbler og større forbrugsgoder.

I uge 53 var omsætningen 28,7 pct. højere.

- Nedlukningen giver store forskydninger, skriver Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

- Dybt problematisk

Kigger man på den samlede detailhandel, faldt salget fra november til december med 7,7 pct., når man korrigerer for prisudvikling, sæsonudsving og effekten af handelsdage. Det skyldtes ikke mindst nedlukningen af landets storcentre den 17. december og resten af specialvarehandlen den 25. december.

Imens har danskerne fortsat kunne hive tøj, bøger, elektronik og andre nonfood-varer ned fra hylderne i kæder som Bilka, Føtex og Kvickly. De hører nemlig under kategorien dagligvarebutikker og må derfor fortsat holde åbent – til stor frustration for en lang række butiksejere og erhvervsdrivende.

Jens Birkeholm, branchedirektør i Dansk Erhverv, mener, at de nye tal giver en klar indikation af den skævvridning, som finder sted.

- Vi er ikke ude efter bestemte supermarkedskæder. Det er reglerne, den er gal med. Salget flytter fra én aktør til en anden, og den frie konkurrence er sat ud af spil. Det er dybt problematisk, siger Jens Birkeholm.

Minister afviser opråb

Han mener, at man fra politisk side enten bør lukke for nonfood-salget i de store supermarkeder eller endnu bedre genåbne resten af detailhandlen.

- Det vil løse problemet. Lad os nu få lukket op. Forlænger man nedlukningen efter den 7. februar, accelererer problemet, siger Jens Birkeholm.

En lang række butikskæder og erhvervsdrivende herhjemme kritiserer, at de store supermarkeder frit kan sælge løs af alle varer.

Fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) siger til TV 2, at han forstår detailbranchens frustration. Men han afviser at afskærme supermarkederne med den begrundelse, at det vil presse folk sammen på et mindre areal.

Salling Group, der driver Bilka og Føtex, har selv besluttet at lukke ned for salget af nonfood i tre Bilka-varehuse, hvor indretningen gjorde det muligt. Men skal smitten begrænses, er det bedst, at kunderne ikke presses sammen på for få kvadratmeter, lyder meldingen.

Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11