23948sdkhjf

Ankenævn stadfæster: FK Distribution har misbrugt sin dominerende stilling

Konkurrenceankenævnet har stadfæstet, at den største distributør af adresseløse forsendelser i Danmark, FK Distribution, har misbrugt sin dominerende stilling. Distributøren har haft en adfærd, der kunne afskære konkurrenter fra det voksende marked for digital visning af tilbudsaviser i Danmark.

Det oplyser ankenævnet i en pressemeddelelse.

- FK Distribution har som den eneste landsdækkende distributør af adresseløse forsendelser i Danmark et særligt ansvar for ikke at skade konkurrencen. Men virksomheden har brugt sin magt på markedet for adresseløse forsendelser til at opnå en uretmæssig konkurrencefordel på det relativt nye, men voksende marked for digitale platforme for tilbudsaviser i Danmark, udtaler vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Bitten Thorgaard Sørensen.

Hun tilføjer, at "FK Distributions adfærd kan være gået ud over konkurrenter samt kunder som for eksempel store dagligvarekæder og andre, der markedsfører sig via fysiske eller digitale tilbudsaviser i Danmark".

Misbrug går tilbage til 2018-2019

Konkurrenceankenævnet har afgjort, at FK Distribution har misbrugt sin dominerende stilling. Dermed stadfæster nævnet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens oprindelige afgørelse fra juni 2020.

Misbruget skete i forbindelse med FK Distributions salg af distribution af adresseløse forsendelser i Danmark. Hvis en kunde ville benytte FK Distribution som distributør af adresseløse forsendelser, så var det en betingelse, at kunden også købte visning af sine tilbudsaviser på FK Distributions digitale platforme, blandt andet minetilbud.dk.

Fra 1. januar 2018 var FK Distribution den eneste landsdækkende distributør af adresseløse forsendelser i Danmark. Misbruget har fundet sted i perioden 2018 til oktober 2019.

Principiel sag for FK

I forbindelse med den oprindelige sag i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ønskede man at anmelde sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet med henblik på en strafferetlig forfølgelse.

Den beslutning blev dog sat på pause, da FK Distribution valgte at anke styrelsens afgørelse.

I en skriftlig kommentar udtaler adm. direktør for FK Distribution Lasse Ingemann Brodt:

- Vi har noteret os Konkurrenceankenævnets kendelse. Da Minetilbud udgør en meget lille del af vores omsætning påvirker ankenævnets stadfæstelse ikke FK's samlede forretning. Sagen er dog principiel for os, og derfor vil vi nu forberede de næste skridt.

FK Distribution har mulighed for at anke den nye afgørelse og overvejer det som næste træk.

Michael Riis, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, oplyser, at man fortsat agter at oversende sagen til SØIK.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094