23948sdkhjf

Tonsvis af ulovlig krudt sendes til Danmark med posten

Ni krudtsælgere fortæller, at de over fire år har importeret 2,6 ton ulovligt krudt til Danmark med almindelig pakkepost for at sælge det videre. Det kan lemlæste folk eller dræbe, siger ekspert

De sidste to år er 707 kg ulovligt krudt fra udenlandske netbutikker i eksempelvis Polen, som sender ulovligt fyrværkeri med almindelige postselskaber til Danmark, blevet taget i tolden. Det viser tal fra Toldstyrelsen, som Radio24syv har trukket.

Men langt fra alt bliver snuppet i tolden. Radio24syv har været i kontakt med ni personer, som de seneste fire år har importeret og videresolgt alt fra krysantemum-bomber, såkaldte blålyn, der bruges i Forsvaret, og andre kraftige og ulovlige bomber, der i Danmark sælges på det sorte marked som ulovligt krudt. I alt fortæller de bare ni kilder, at de fra 2014 til 2018 har importeret cirka 2,6 ton ulovligt krudt med posten.

- ’Det gør os vrede, hvis nogen opfører sig så uansvarligt. Det er hamrende farligt for medarbejderne og alle i nærheden, hvis man sender fyrværkeri med posten, og vi opfordrer stærkt folk til at lade være med det,’ siger kommunikationschef ved PostNord, Morten O. Nielsen.

Én af dem, der importerer det ulovlige krudt, er Daniel på 15 år fra Sønderjylland. Han har de seneste to år importeret 400 kilo og videresolgt krudt for i alt 100.000 kr. Han køber det fra webshops i Polen, der sender det med almindelig pakkepost til Danmark.

- Jeg bestiller det hjem til mig selv i små leverancer, så der ikke kommer et kæmpe læs på én gang, og så stiller jeg det ud på et lager, hvor jeg tager fra, når jeg skal ud og sælge, siger Daniel til Radio24syv, der har valgt ikke at bringe hans rigtige navn af hensyn til hans alder. Radio24syv kender hans identitet og har set dokumentation for hans handel med ulovligt fyrværkeri.

Daniel fortæller, at han får leveret 65 kg kanonslag, krysantemumbomber og blålyn ad gangen fra en netbutik i Polen, og det ryster Peter Hald, sikkerhedsleder ved Institut for Kemi ved Aalborg Universitet.

- Det er voldsomt uansvarligt. Der er en god grund til, at der er alle de regler, der er, for at få sendt farligt gods. Det gælder om at beskytte folks liv og helbred, så når man sender sådan noget med et almindeligt postbud… Ja, jeg savner ord, siger Peter Hald til Radio24syv.

- Hvis du har en tilfældig postmand, der regner med, at det, han transporterer, er breve og plysdyr fra Kina, risikerer man, at han får en meget grim og dødelig overraskelse, siger Peter Hald.

Post og pakker der kommer ind i Danmark tjekkes af Toldstyrelsen. De kilder, Radio24syv har talt med, er i langt de fleste tilfælde lykkes med at importere det ulovlige krudt, uden det er blevet fanget i tolden. Ifølge underdirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz, er det meget svært at sætte en stopper for handlen med ulovligt fyrværkeri, der sendes med posten.

- Man skal jo tænke på, at der kommer hundredtusinder af pakker hver dag, og der er mange forskellige måder, man kan indføre de her ting på, og derfor kan dybt ulovlige varer som fyrværkeri, man ikke har tilladelse til at importere, gemme sig. Det er som at finde en nål i en høstak, siger han.

Rigspolitiet har ikke ønsket at kommentere sagen over for Radio24syv.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078