23948sdkhjf

Tysk firma vil levere varer til danskerne på ti minutter - fagforening er skeptisk

Fredag rullede en ny leveringstjeneste ud i København. Den hedder Gorillas og er en hurtigvoksende, tysk startupvirksomhed, som allerede har sat sig på omkring 40 byer i ni forskellige lande.

Gorillas' forretningskoncept er enkelt, men dog ganske ambitiøst. Firmaet lover, at deres cykelbude kan levere varer til kunderne indenfor bare ti minutter.

Ann-Sophie Adamsen, der er kommerciel direktør i Gorillas Norden, er ikke i tvivl om, at københavnerne bliver glade for Gorillas.

- De skal ændre hele deres indstilling til, hvordan man kan få sine behov opfyldt i forhold til fødevarer, siger Ann-Sophie Adamsen til TV 2 Lorry.

Lynhurtig levering

Gorillas oplyser, at deres brugere i København vil have adgang til mere end 1500 dagligvarer til supermarkedspriser for 29 kr. i leveringsomkostninger.

Varerne bestilles via Gorillas’ app, hvorefter de bliver bragt ud af firmaets egne budbringere på cykel. Tidsrummet fra dagligvaren er bestilt, til den bliver leveret ved kundernes hoveddør, er ifølge Gorillas maksimalt ti minutter.

- Hvis du sidder i en park og får lyst til en kold flaske rosévin og en lille tapastallerken, kan vi også klare det, siger Ann-Sophie Adamsen.

Fra 0 til 10.000 ansatte

Den tyske startupvirksomhed er på bare ét år vokset eksplosivt fra nul til 10.000 ansatte. Den lynhurtige betjening af kunderne er dog ikke altid forløbet uden problemer.

I flere af de lande, hvor Gorillas opererer, klager de ansatte over en kaotisk ledelse, og at der ikke er styr på time- og lønregistrering.

De ansatte klager også over urimelige arbejdsvilkår med mange lange vagter i træk og tunge løft, der giver ondt i ryggen.

Uoverensstemmelser mellem Gorillas og medarbejdere har også medført strejker og demonstrationer mod Gorillas i London i England, Düsseldorf i Tyskland og Brügge i Belgien.

3F: Der er nogle advarselslamper, der blinker

Hos fagforbundet 3F er man opmærksom på virksomhedens indtog på det danske marked.

- Der er klart, at der er nogle advarselslamper, der blinker. Vi snakker selvfølgelig med vores kolleger i Tyskland, som fortæller nogle historier, der i den grad ikke er særligt kønne, siger Karsten John Kristensen, der er forhandlingssekretær i 3F Transport, til TV 2 Lorry.

Gorillas er i øjeblikket i fuld gang med at rekruttere personale i København, og firmaet forsikrer, at personalet ansættes efter danske vilkår.

- Alle, der er på lønningslisten, har en almindelig dansk kontrakt. Det er enten fuldtids- eller deltidskontrakter afhængig af behov, siger kommerciel direktør Ann-Sophie Adamsen.

Opmærksom på arbejdsforhold i Danmark

Ann-Sophie Adamsen oplyser dog, at Gorillas foreløbig ikke har tegnet overenskomst i Danmark.

- Vi er ikke inde over overenskomster på nuværende tidspunkt. Men vi følger de markedsforhold, som er de gældende og forventelige. Og det er et rigtigt fint niveau, siger Ann-Sophie Adamsen.

Hvordan sikrer I jer, at de konflikter, der er set i andre europæiske byer, ikke også kommer til at udspille sig i Danmark?

- Her i Danmark har vi gjort os rigtig meget umage for at orientere os i forhold til, hvad der er markedsniveauerne og de rigtige sundhedsregler. Det gælder for eksempel, hvor meget buddene må bære, og at vi har rigtigt udstyr til dem, så vi sørger for, de ikke bliver belastet, siger Ann-Sophie Adamsen og fortsætter:

- Der er selvfølgelig alt, hvad der skal være af dækkende vilkår, så alt er taget hånd om i den kontekst.

- Vi forsøger hele tiden at løfte barren

Flere ansatte i udlandet har også klaget over, at ledelsen i Gorillas ikke svarer på deres henvendelser, og at der bliver opsat videoovervågning imod medarbejdernes vilje.

Kan du forstå, hvis nogen hører om det her, der er foregået i andre lande, og er bekymret over, at I nu er kommet til Danmark?

- For vores virksomhed i Danmark er der simpelthen så stor omsorg og fokus på at forbedre vilkårene, og det tager vi ekstremt seriøst, og vi forsøger hele tiden at løfte barren, siger Ann-Sophie Adamsen.

Foreløbig er der omkring 50 ansatte i Gorillas i Danmark.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125