23948sdkhjf

Klumme: Indkøb i danske virksomheder skæmmes af svindel og misbrug - sådan kommer vi det til livs

Skal vi omfattende bedrageri og misbrug til livs i forbindelse med indkøb i blandt andet energi og -telesektoren, life-science og produktion kræver det kontroller, en samarbejdsorienteret tilgang og investeringer i dataanalyse og avanceret AI.

Der har i de seneste år været et stigende fokus på økonomisk kriminalitet i det offentlige. 

I Danmark har en række sager om svindel og misbrug af offentlige midler i statslige institutioner, hvor medarbejdere har udnyttet deres stilling til for eksempel at godkende indkøb til egen fordel fået en del omtale.

Hvad der derimod synes at være mindre fokus på, er de lignende former for bedragerier, der hver dag rammer små og store virksomheder rundt om i Danmark på tværs af brancher som energi og -telesektoren, life-science og produktion.

Svindel som i bedste fald kan undgås via en sammenhængende indsats om styrket intern kontrol, tilsyn og risikostyring i kombination med værktøjer som dataanalyse og avanceret AI.

Et stigende og snigende problem

Siden 2014 har PwC listet indkøbsrelateret kriminalitet som den næstmest almindelige form for økonomisk kriminalitet i verden.

Hertil har internationale organisationer, herunder én fra det engelske Crowe, udfærdiget i samarbejde med Centre for Counter Fraud Studies ved University of Portsmouth peget på, at omkostningerne til fejl, svindel og misbrug har været stødt stigende siden Covid-19-pandemien.

Ifølge rapporten udgjorde omfanget af svindel før Covid-19-pandemien omtrent 5% af de offentlige og private virksomheders indkøb mod 9% i dag. 

Det svarer til, at hvis din organisation køber ind for 1 mia. kr., så vil der sandsynligvis være 90 mio. kr., som der er høj risiko for, at der svindles for.

Desuden er indkøbssvindel ofte vanskeligt at opdage, hvorfor det kan tage op til to år for en organisation at erkende, at den er offer for intern svindel, hvis de da overhovedet opdager svindlen. 

Gerningspersonen er typisk en medarbejder med lang anciennitet, sjældent tidligere straffet for svindel, og svindlen begynder muligvis heller ikke med det formål fremover systematisk at berige sig selv, men udvikles gradvist.

Helhedsorienteret tilgang

Vil man som virksomhed gøre sig forhåbninger om at undgå svindel, så er det først og fremmest behov for en helhedsorienteret tilgang, der anerkender, at svindlen ikke er let at opdage.

En mere helhedsorienteret tilgang betyder for eksempel øget kommunikation mellem forskellige afdelinger og ansvarsområder i en virksomhed. 

I praksis kan det betyde, at økonomiafdelingen kontakter indkøbschefen for at kontrollere rimeligheden af en faktura efter en advarsel fra revisorerne.

Dernæst bør alle virksomheder fokusere benhårdt på at foretage grundige risikovurderinger og øge bevidstheden om korruption og forebyggelse heraf, for eksempel gennem uddannelse. 

Ligesom en stærk intern revisionsfunktion, der fokuserer på svindelafsløring, og en indkøbsfunktion, der har fokus på kontrol og opdagelse af uregelmæssigheder, er nødvendig. 

Derudover kan man drage fordel af erfaringer fra andre områder, fx tilgangene til bekæmpelse af hvidvaskning af penge.

Dataanalyse og AI er et must

Men der, hvor de danske virksomheder for alvor bør sætte ind, er i implementeringen af dataanalyse og AI. 

Ikke kun fordi automatiseret analyse øger chancen for at finde svindel betydeligt, men fordi AI helt utroligt effektivt og pålideligt kan identificere anomalier og mønstre.

Dernæst kan teknologien også rense og sammenstille data, generere og analysere netværk og score risikoen for, at der er sket potentiel svindel, fejl og misbrug.

For at sætte det i perspektiv, så betyder det ifølge Association of Certified Fraud Examiners seneste rapport, at organisationer, der investerer i dataanalytisk kapacitet, i gennemsnit vil opdage svindel 58% hurtigere og opleve 52% lavere tab som følge af svindel.

Lidt forenklet kan man sige, at indkøbssvindlens kompleksitet og omfang aldrig har været større, og vi på den anden side står over for et arsenal af avancerede værktøjer og teknologier, der kan afsløre selv de mest raffinerede forsøg på bedrag. 

Som virksomhed bør man netop af den grund overveje, om ikke det er på tide at investere i AI.

Tidligere klummer på RetailNews

Artiklen er en del af temaet Klummehjørnet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082